La majoria de consultes ateses han sigut sol·licituds d’informació general. La finalitat d’aquests serveis passa per donar resposta als interrogants que a les persones joves els sorgeixen durant el seu camí cap a la definitiva emancipació. En concret, han estat els aspectes relatius a la salut, seguit molt de prop per l’àmbit formatiu, els que més consultes han generat. També compta amb un percentatge elevat el nombre de sol·licituds d’assessorament en temes laborals i de garantia juvenil, sumant aquestes quatre àrees un 93,83% de totes les consultes ateses.
Pel que fa referència a la procedència dels joves, d’entre 16 als 25 anys, la majoria dels atesos provenen d’Amposta (36,60%) i de Sant Carles de la Ràpita (14,28%), però com a nota curiosa, hi ha un percentatge representatiu de joves de fora de comarca (19,23%) que també s’adrecen als Serveis d’Informació Juvenil del Montsià. Pel que fa a l’edat, la franja que va dels 16 als 25 anys és la més nombrosa quant a consultes ateses.
La consellera de joventut, Sònia Tomàs, valora molt positivament l’acceptació d’aquests equipaments per part dels joves i destaca el treball en xarxa que es realitza amb la resta dels municipis del Montsià. Els Serveis Comarcals de Joventut han esdevingut un referent per al jove quant a oferta formativa, tallers en matèria de salut i orientació laboral.