Si hi ha uns dies on un municipi pot mostrar la seva essència, aquests són els de festa major. A Ascó, la festa grossa arriba amb Sant Antoni, cinc dies 17 al 21 de gener, on el municipi de la Ribera d’Ebre sap combinar els costums més arrelats amb les novetats més sorprenents.

Es donarà inici al calendari festiu dimecres 17 amb la Missa en Honor al Sant, un dels molts actes litúrgics que conviuen durant el transcurs de la festa amb els esdeveniments lúdics. Divendres 19, a partir de les nou del matí, els Tres Tombs despertaran el poble el primer dia de festa grossa. Al migdia la festa es concentra al circuit de la Fontxintxella amb les corrides de cavalls, matxos i rucs. La gent d’Ascó es prepara durant tot l’any per guanyar una carrera on l’equilibri juga en cada volta alguna que altra mala passada. A dos quarts de set de la tarda arriba el moment més emotiu de totes les festes. La foguera crema per primera vegada a la plaça per mantenir-se viva durant els tres dies que resten de festa.

Dissabte i diumenge es reviuen les corrides i l’estada a la plaça, on s’hi espera cada dia un espectacle sorpresa i sopar per a tothom. Artistes de la talla del Sevilla trepitjaran l’escenari del Casal Municipal. Diumenge a les dotze del migdia la festa clou amb la més difícil de les carreres. Els asconencs tindran una última prova de foc amb la “Pujada als Clots”. Els cavalls, matxos i rucs s’acomiadaran fins l’any que ve competint en un dels carrers més empinats de totes les Terres de l’Ebre. A la tarda la foguera observarà l’últim ball de jota que acomiadarà la festa de Sant Antoni fins a l’any vinent.

https://youtu.be/LkawApyFfYA

https://youtu.be/LkawApyFfYA