El sector de la fruita dolça no veu la sortida a gairebé 4 anys prolongats de crisi. El veto rus, una inversió massiva dels pagesos en les plantacions de fruita de pinyol i una autoregulació dels agricultors, han estat algunes de les causes que han provocat un excés desorbitat d’oferta al mercat. Després d’intentar regular aquesta situació per diferents vies, sense èxit, ara Unió de Pagesos proposa una mesura dràstica: arrencar plantacions de manera voluntària amb l’ajuda de fons comunitaris europeus.

Jaume Miquel Aleu, membre de l’Executiva de la Fruita Dolça a la Ribera d’Ebre explica la gravetat de la situació: “El més greu és que ha hagut de ser Unió de Pagesos qui ha fet una proposta al Ministeri, nosaltres els hi hem recalculat a ells els diners per poder fer el pla d’arrencada que proposem”.

L’objectiu permetria reduir la producció de la fruita de pinyol alhora que el consumidor només rebria aquella de més qualitat. Un pla que afectaria sobretot al préssec i la nectarina, ja que són varietats que requereixen un consum preferent.

“El préssec i la nectarina s’ha de consumir pràcticament a l’instant”, explica Aleu, “Per tant quan hi ha un “boom” de producció, si el mercat no l’absorbeix, els preus cauen fins a tal punt que el consumidor només paga l’envàs d’aquell préssec”.

El sector ha intentat regular la crisi dels preus d’altres maneres, un exemple n’és la retirada de producte de mercat. El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ja està mans a l’obra per buscar alternatives que puguin pal·liar la situació d’un actiu econòmic que produeix per la comarca 20 milions de quilos de fruita dolça a l’any.  

Explica aquestes alternatives el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol: “Estem estudiant juntament amb el Departament d’Agricultura altres alternatives de cultiu no basades únicament amb el préssec. Hi ha altres possibilitats, igual que la comarca no es pot basar únicament en un monocultiu econòmic com és el de la Central Nuclear d’Ascó”.

Unes alternatives que anirien encaminades a potenciar els altres dos sectors agrícoles estratègics de la comarca com són l’oleícola i el vitivinícola.

https://youtu.be/m8_WVuFatIM

https://youtu.be/m8_WVuFatIM