L’obra, de 1.568 pàgines, editada en dos volums, ben formats, documentats i il·lustrats a color i blanc i negre, és un llibre diferent de quants han estat publicats fins avui sobre la Verge de la Cinta i l’Arxiconfraria.

L’autor, partint del relat de la Tradició del sagrat Cíngol, que analitza historiogràfica, fenomenològica i teològicament, fa una excursió detallada i analítica a través del temps i de la documentació guardada posant a l’abast del lector tot el que avui podem saber del culte i la devoció a la Mare de Déu de la Cinta a Tortosa i el seu bisbat, els miracles atribuïts, la protecció sobre els parts de les dones senzilles i de les reines d’Espanya, les institucions i escenaris del relat. Això és, l’Església i la Ciutat del segle XII i la catedral romànica de Santa Maria de l’Estrella, i el procés de construcció i l’obra pictòrica de la Reial Capella, l’escultura, pintura, orfebreria, música i literatura produïdes pel Capítol Catedralici, l’Arxiconfraria i la devoció popular al servei del culte a la Mare de Déu, els reliquiaris i l’espoli de 1936.

En definitiva, un llibre nou i diferent, rigorós i documentat, que ve a posar a l’abast de tothom, en sortida, la rica documentació que guarden els arxius nostres i forans. Una obra digna, ampla i complexa com va posar de manifest el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent durant la seva presentació, i Javier Colina, primer majordom de la Reial Arxiconfraria al moment d’agrair-li el treball realitzat a l’autor dins de l’Any Jubilar.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez