La Guerra Civil espanyola i la batalla de l’Ebre ha estat la temàtica escollida per Bayerri amb la conferència, ‘La batalla de l’Ebre, una realitat viva’. Per encetar l’activitat, que no només se centraran en la literatura sinó que també debatran sobre el conflicte bèl·lic a partir del periodisme i del món audiovisual.

En relació a la Guerra Civil, Josep Bayerri considera que “a partir de la democràcia formal que és que es pugui votar i que la policia no torturi, cosa que si feia durant el franquisme, la situació social no ha canviat”. Bayerri explica que, “Espanya es va inventar una constitució que no serveix per a res i en aquest context, parlar de la guerra civil és parlar d’una cosa que no està tancada”.

El periodista tortosí posa com a exemple que, “a Itàlia després de la guerra es va fer un referèndum per preguntar a la gent si volia una república o la monarquia i va guanyar la república, i a Espanya hem estat incapaços de fer això i tenim una monarquia instaurada per Franco”.

Bayerri conclou que, fins que a Espanya no es faci el mateix, les conseqüències de la Guerra Civil no es tancaran.