El passat 30 març la Generalitat va duplicar la taxa turística que s’aplica als apartaments d’ús turístics. La taxa va passar de 50 cèntims a 99, el mateix que es paga en un hotel de 4 estrelles. Aquesta mesura ha indignat al sector. L’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre ha qualificat de “desproporcionada, arbitrària i parcial” l’augment de la taxa que grava les estades en habitatges d’ús turístic a Catalunya.

Amb uns 1.200 apartaments turístics legalitzats, l’Ametlla de Mar és el municipi més afectat. El gerent de l’àrea de Turisme de la Cala, Damià Llaó, explica que molts empresaris van haver de pujar inesperadament la factura als seus clients. “Ha causat una mica de malestar perquè la nova normativa s’ha aplicat abans de la Setmana Santa i no s’havia informat degudament”. Explica Llaó que des de l’oficina de turisme de l’Ametlla de Mar tracten d’assesorar els apartaments d’ús turístic perquè apliquin correctament la normativa.

https://www.youtube.com/watch?v=WZ5cEbfc538

2.870 apartaments turístics legals a l’Ebre

Justament,la proliferació d’apartaments d’ús turístic gràcies a plataformes web com Airbnb ha obligat a la Generalitat a intentar al menys regularitzar el sector. El municipi més afectat per la manca de control d’aquest tipus d’establiment és Barcelona, que persegueix els pisos turístics il·legals. A l’Ebre cada cop són més els apartaments que es registren oficialment i des dels ajuntaments també se’ls vol potenciar aprofitant el gran parc d’habitatges buits.

Els habitatges d’ús turístics són aquelles cases que es lloguen de forma temporal i durant un període de temps no superior a un mes. És una classificació diferent als apartaments turístics, que són pisos dedicats únicament a l’allotjament turístic. A les Terres de l’Ebre n’hi ha registrats oficialment uns 2.870 i al 2015 van permetre 478 mil euros per la taxa turística. Ara bé, encara hi ha un nombre inconcret d’apartaments que es lloguen a través de plataformes web i que no paguen la taxa. En aquest cas, la Generalitat els pot multar amb un mínim de 600 euros.

Des d’ajuntaments com el de la Ràpita o l’Ametlla de Mar, es fan campanyes per regularitzar aquest tipus d’establiment. En el cas de la Ràpita, recentment es va fer una xarrada dirigida a propietaris amb apartaments buits per intentar impulsar la creació d’apartaments d’ús turístic regulats. Al municipi del Montsià hi ha al voltant de 4.000 pisos buits, la majoria en mans d’entitats bancàries. Per això el consistori vol compensar la demanda de places hoteleres amb apartametns turístics. A la Cala, des de que es va posar en marxa la taxa turística ja es van fer campanyes per animar als propietaris a regular els seus apartaments. “Creiem que hem d’oferir una qualitat al visitant, i estos apartaments estan catalogats, amb cèdula d’habitabiltiat…”, afegix el gerent de l’àrea de turisme de la Cala, Damià Llaó.

Després de l’Ametlla de Mar, el municipi amb més habitatges d’us turístic regularitzats és Deltebre, amb 526, l’Ampolla, amb 345 i Alcanar, amb 221.

https://www.youtube.com/watch?v=E3UJkwWlbxo

Periodista.