Els assistents també han pogut veure la feina que es realitza als laboratoris d’histologia, microbiologia, bioquímica i biologia molecular. El centre realitza recerca en diverses espècies de peixos, crustacis, bivalves, preses vives i microalgues, a les quals se’n controla des de la reproducció al producte acabat i la seva posta en el mercat.

Al llarg del dia, els investigadors faran xerrades divulgatives per apropar al món de l’aqüicultura i a la recerca que fa l’IRTA en aquest àmbit, com La qualitat dels peixos a l’Aqüicultura, impartida pel Doctor Enric Gisbert o Aplicant la bionanotecnologia a l’aqüicultura de la doctora Mònica Campas de l’IRTA. Debatran temes com ara per què és important el benestar dels peixos o els prejudicis que trobem en l’aqüicultura.

Des de la seva fundació el 1998, el centre de Sant Carles de la Ràpita està dedicat a la recerca en aqüicultura i ha estat un dels impulsors a Catalunya d’aquesta activitat. L’objectiu de l’IRTA és facilitar l’accés de tots els consumidors als productes del mar i contribuir al desenvolupament de la indústria del sector, fent-la més competitiva i sostenible. Actualment, el 55% del peix mundial que es consumeix prové de la piscicultura. Segons un informe del Banc Mundial, està previst que el 2030 aquesta xifra superi el 60%.

La jornada de portes obertes està inclosa dins de les activitats de la cinquena edició del Dia de l’Aqüicultura, organitzat per l’ObservatorioEspañol de Acuicultura. Comptarà també amb la participació de l’escola de formació professional d’aqüicultura IES Alfacs.

Sobre l’IRTA

L’IRTA és un institut d’investigació dedicat a la R+D+i agroalimentària en els àmbits de la producció vegetal la producció animal les indústries alimentàries el medi ambient i el canvi global i l’economia agroalimentària. La transferència dels seus avenços científics contribueix a la modernització competitivitat i desenvolupament sostenible dels sectors agrari alimentari i aqüícola a la provisió d’aliments sans i de qualitat per als consumidors i a la millora del benestar de la població. L’IRTA està adscrit al Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya.

https://www.youtube.com/watch?v=g_mQPUzb5q0

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez