La Terra Alta viu un moment dolç. Tres nous cellers han començat l’activitat enguany, i ja en són 52 en només dotze municipis. A més, els seus vins són cada vegada més reconeguts als mercats i la producció d’oli i ametlla també continua sòlida. A tot això s’hi ha d’afegir el creixement del turisme familiar, amb un creixement sostingut de visitants que veuen en la Terra Alta una destinació perfecta de tranquil·litat, amb una àmplia oferta d’activitats: que van des de l’observació del paisatge del massís del Port o el passeig a la Via Verda fins als espais de la batalla de l’Ebre o l’enoturisme.
La comarca està collint ara tot allò que es va plantar fa una vintena d’anys, quan els agricultors i la Generalitat van decidir fer un pas i impulsar el reg de suport a la zona oriental de la Terra Alta. Les obres van començar el 1997 i, any a any, s’han pogut anar sumant hectàrees en aquesta xarxa de reg de suport. A dia d’avui, ja són més de 7.000 hectàrees, de les 8.200 que hi ha projectades als municipis de Batea, Bot, Caseres, Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca.
El president de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de l’oli de la Terra Alta, Pere Colat, assegura que aquest regadiu “va marcar un abans i un després” en tota l’agricultura de la comarca. “El reg de suport garanteix que els pagesos puguen collir, tant si cultiven oli com vinya o fruita seca, independentment de les pluges. Si no ve cap pedregada [com ha estat el cas recent de Batea] pràcticament s’assegurada la producció i també afavoreix que les plantacions no s’estressen i puguen tindre un bon rendiment en les properes anyades”, subratlla Colat.
En la mateixa línia, el president de la Denominació d’Origen Terra Alta, Joan Arrufí, afegeix que “la importància del reg s’ha pogut veure clarament enguany, amb una sequera fortíssima, i que sense reg de suport hauria comportat pèrdues desastroses per a tots els cultius”. De fet, els cellers de la DO Terra Alta es troben en plena verema des de principi de mes i esperen una collita “de qualitat extraordinària”, especialment en les varietats blanques, i amb una producció que superarà els trenta milions de quilos de raïm.
El desenvolupament del reg de suport, a més, ha acabat afavorint la inversió de nous cellers. En els últims vint anys, han augmentat en més d’una dotzena el nombre de cellers de la comarca, i aquest 2016 ja hi ha 52 cellers productors i embotelladors sota el paraigües DO Terra Alta. El territori ha fet de la garnatxa blanca la seua varietat insígnia, i prop d’un terç de la producció mundial d’aquesta varietat de raïm està focalitzada a la comarca. Per això, el proper any 2018, la Terra Alta acollirà, a més, el concurs mundial Grenaches du Monde, que premia els millors vins elaborats amb les diferents varietats de garnatxa -blanca, negra i peluda- d’arreu del món.
Informació d’Andreu Prunera. El reportatge complet, en l’edició en paper del Setmanari L’EBRE