Per tant, la plataforma insisteix que impuntualitat segueix en els mateixos percentatges inadmissibles que abans. Trens Dignes també ha advertit al Govern que no acceptaran que la creació de la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre, anunciada aquest dimecres pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en la reunió del Consell Rector de l’IDECE (Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre) a Tortosa, freni la implantació dde l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) al territori tenint en compte el consens i la participació que garanteix en els llocs on ja funciona.

La plataforma Trens Dignes ha detallat els minuts de retards “oficialitzats” amb els nous horaris, posats en marxa a l’agost, de 16 dels 20 combois de l’R16. En total són 169 minuts de demora “que no apareixen a l’estadística” del Govern gràcies a la “trampa” de fer sortir els trens abans i que arribin més tard. “Han allargat tremps de recorregut i no acceptem les xifres que dóna insistentment la Generalitat de percentatges d’impuntualitat sobre el 60% o el 70%. Estem en la mateixa impuntualitat només que els retards estan inclosos a l’horari. No sempre una mentida dita 100 vegades acaba sent veritat”, ha lamentat la portaveu de la plataforma, Montse Castellà. Castellà ha tornat a celebrar la mesura de la reclamació “exprés” dels diners si el tren supera els 7 minuts de retard però també ha reiterat que es tracta “d’un pedaç”, “amb regust agredolç”, perquè la solució ha de ser estructural per garantir que els trens surtin i arribin a l’hora prevista.

Per altra banda, Castellà ha qualificat de “falta de respecte” que no es comuniqués a l’entitat la visita del conseller Rull, aquest dimecres, a les Terres de l’Ebre. Trens Dignes ha aplaudit que Rull anunciés la creació d’una Taula de Mobilitat per a l’Ebre però avisant que no l’acceptaran com a “substitutiu” de l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM), ens que fa temps que es reclama. “L’ATM és l’organisme que demanen, com a model de participació, a través del qual podem aportar les solucions i posar-nos a treballar en allò que ara són hipòtesis de servei”, ha insistit Castellà. La portaveu de la plataforma ha lamentat que la conselleria de Territori només faci servei les Terres de l’Ebre com a “conillet d’índies” de mesures com els horaris de l’R16 però no exporti al territori models com l’ATM que tants bons resultats ha donat en altres llocs del país.

Des de Trens Dignes també confien que l’enèsima advertència del Govern per presentar un contenciós administratiu contra l’estat espanyol, perquè insti Adif a complir amb els compromisos que té amb Catalunya tiri endavant. “Esperem que a la quinta vagi la vençuda i que després de tants anuncis arribi la denúncia perquè sembla el conte del llop que no acaba de venir mai. Si li han de posar un contenciós, que sigui així, que sigui efectiu i a veure quin recorregut té i en què pot ajudar perquè Adif compleixi i els usuaris de les Terres de l’Ebre se’n beneficiïn”, ha dit la portaveu de Trens Dignes.

Periodista.