L’obra “L’encàrrec”, de l’autora de Premià de Mar Mireia Vancells, ha estat la guanyadora de la XXXIVa edició del Premi de Narrativa Ribera d’Ebre 2016. Un reconeixement que es va lliurar aquest dimecres a la nit en el marc del tradicional sopar literari que dóna el tret de sortida a la Festa Major de Vinebre. L’acte va ser presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i l’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

La novel·la guanaydora se situa a l’any 1957, en plena postguerra, quan l’arquebisbe de Barcelona envia el jove seminarista Marcial Ustrell a comarques a fer inventari dels objectes d’art sacre d’un seguit de parròquies que, per decisió del Vaticà, aviat canviaran de diòcesi. Ningú no sospita que allà, en terres de pagès, d’analfabetisme i de supersticions, el Mal espera l’innocent clergue amb els braços oberts. Una obra que parla de la nostra història recent, de la lluita entre el Bé i el Mal i de la cobdícia, sobretot la de l’Església a l’hora de gestionar el seu patrimoni. Pel que fa a l’autora, Mireia Vancells, és nascuda a Terrassa el 1964 però resident a Premià de Mar. És Llicenciada en Filologia anglo-germànica, i malgrat no dedicar-se professionalment a l’escriptura, ja ha publicat diversos llibres com El secret de la germandat publicat al 2010, Negra memòria i La carpeta de Vílnius. L’encàrrec és la seva quarta novel·la.En el moment de rebre el premi, Vancells es va mostrar molt contenta i va manifestar que “els escriptors sabem escriure, no parlar”. L’autora va explicar que es va presentar al premi perquè el mateix dia en què va conèixer qui havia guanyat en l’edició del 2015 li va arribar la convocatòria del 2016 i, a més, la novel·la que ja tenia escrita complia amb el requisit d’ocupar 200 pàgines que marca el certamen. Finalment, va assegurar sentir una “il·lusió grandíssima” a la vegada que “molt d’orgull per haver guanyat un premi amb molta solera”.

Abans de l’inici del sopar es va presentar l’obra guanyadora de la passada edició, El nostre pitjor enemic, de Jesús Maria Tibau. Un moment precedit per la interpretació de la peça Aura a càrrec dels ballarins Aina Lanas i Julien Rossin. La novel·la explica la història d’un general, exdictador d’un país inconcret, que és traslladat d’incògnit a una illa perduda en l’oceà. La seva vigilància s’encomana a un comandant de poca rellevància, un personatge perdedor, secundari, ple de sentiments de culpabilitat per un trauma familiar. La vida l’ha tractat malament, sempre havia tendit a abaixar els braços davant els revessos, i veu en aquesta missió la possibilitat de redimirse. Però l’illa i el llast del passat esdevenen implacables. Tot plegat, un retrat de les dificultats de comunicació, dels malentesos intergeneracionals, de la manca de tendresa i amor i de la baixa autoestima.

Deu obres optaven a aquests guardons de narrativa que convoca l’Ajuntament de Vinebre, amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i que té per objectiu promoure els escriptors novells que escriuen en llengua catalana. A més, es tracta del premi literari en llengua catalana més veterà de les Terres de l’Ebre i ja s’ha convertit en tot un referent arreu del país. 

https://www.youtube.com/watch?v=SWnExjIO7bQ&feature=youtu.be

 

Autor: