El Museu de la Mar de l’Ebre de Sant Carles de la Ràpita inaugura dissabte a les set de la tarda l’exposició ‘El Montsià. Pobles i gent, paisatges i cultura’, organitzada per l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i el Consell Comarcal del Montsià. L’objectiu fonamental de l’exposició és enfortir el sentiment de pertinença al propi municipi i a la pròpia comarca, i en particular donar a conèixer els diferents municipis que conformen la comarca del Montsià al públic que la visiti. Amb aquesta finalitat cada municipi està representat en l’exposició per un plafó. 

El primer text fa referència a la població i el segon text als seus habitants. En el cas de la Ràpita, tots dos van ser escrits per l’escriptor rapitenc Miquel Reverté. Els altres autors són: Carme Ferrer (Alcanar), Rafael Haro (Amposta), Josep Roncero (Freginals), Carme Saura (La Galera), Miquel Subirats (Godall), Marià Lleixà (Mas de Barberans), Roser Royo (Masdenverge), Miquel Reverter (Sant Carles de la Ràpita), Víctor Porres (Sant Jaume d’Enveja), Josep M. Arasa (Santa Bàrbara), Joan Todó (La Sénia) i Lo Mascarat (Ulldecona). Tots ells van fer un exercici de creació literària per captar en unes poques línies la diversitat de cada poble i retratar l’ànima dels seus veïns, superant els llocs comuns i els tòpics. 

Tres xerrades complementaran l’exposició

En aquesta ocasió, l’exposició es complementa amb una sèrie de tres xerrades en diverses terrasses de bars de la població, on diversos creatius ens explicaran com el paisatge, la gent i la cultura de la comarca són utilitzats per ells com a font d’inspiració i com aquests elements poden esdevenir factors claus en el desenvolupament  local comarcal.  Concretament  les  tres  xerrades  aniran  a  càrrec  de  Miquel  Reverté  i Eduardo Sánchez, que ens parlaran de la gent i les poblacions com a element de creació literària; Núria Gil i Miquel Paton, explicaran com el paisatge ha estat i és una font d’inspiració per crear art, per últim, Albert Guzman i Pepo Canalda, que tancaran aquest petit  cicle  de  xerrades se centraran en els productes de temporada de km0 i la cuina tradicional com a base per a una gastronomia creativa i innovadora. 

 

 

Autor:

Periodista.