La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha conclòs la jornada i ha defensat aquest divendres a Deltebre la importància del transport de sediments al mar com a font de nutrients i riquesa. Aquest és un element que la Generalitat va demanar que es tingués en consideració en el Pla Hidrològic de l’Ebre que el Govern central va aprovar a principis d’any. Subirà s’ha compromès a “seguir treballant de manera coordinada amb les diferents institucions, els experts del món científic, les entitats i la resta d’agents territorials per impulsar mesures que minimitzin els riscos associats a la pèrdua de superfície i a la salinització del Delta”, ha descrit.

El Departament de Territori i Sostenibilitat participa en el projecte LIFE Ebro ADMICLIM, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). En el marc d’aquest projecte es desenvoluparan models per entendre millor el transport de sediments entre les llacunes i el Delta i es podran simular solucions per mitigar l’efecte de la reducció d’aportacions. Fins ara s’han realitzat unes proves pilot que consisteixen a injectar sediments del riu Ebre que queden retinguts a la planta potabilitzadora del CAT, a l’Ampolla, cap a la xarxa de reg del tram fluvial final.

Sense impacte en la producció d’arròs

Els resultats preliminars indiquen que l’impacte d’aquesta aportació no té efectes sobre la producció d’arròs i podria ser una bona alternativa per minvar l’efecte de la subsidència. Està demostrat que aquest enfonsament natural de la plana deltaica s’agreuja per la retenció dels sediments als embassaments i per la pujada del nivell del mar per causa del canvi climàtic.

Actualment a la desembocadura només arriba un 2% dels sediments respecte als que baixaven pel riu abans de la construcció dels grans pantans. El fenomen ha provocat una desacceleració en l’expansió deltaica i una regressió de la mateixa. 

Conscient que per garantir el manteniment del bon estat del tram final del riu, el delta i la costa de l’Ebre és necessari un cabal suficient que asseguri l’aportació de l’aigua i els sòlids necessaris, la temàtica escollida per a aquesta primera edició és la “Gestió de sediments al Delta de l’Ebre”. La I Jornada Aigua i Terra ha comptat amb la col·laboració del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (LIM-UPC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Albacar Enginyers, S.L. La inauguració ha anat a càrrec de l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler.

Autor:

Periodista.