Durant les tretze primeres setmanes de la temporada gripal, les taxes més altes setmanals de grip a Catalunya s’han observat a les Terres de l’Ebre on, en les setmanes vuit i nou, s’ha arribat als 500 casos per 100.000 habitants. Aquesta xifra està molt per sobre de la resta de les regions sanitàries i dobla la de la Regió Sanitària de Girona, en què el punt més alt no ha sobrepassat els 250 casos per 100.000 habitants. “Actualment, si bé no hi ha una raó evident per explicar aquesta disparitat de xifres de les diferents regions, podríem apuntar al fet que la majoria de pacients del territori es visiten en centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) on es notifiquen tots els casos que s’hi atenen”, assegura el responsable del Servei d’Epidemiologia i Medicina Preventiva de l’Hospital Verge de la Cinta.

De fet, el centre tortosí és un dels dotze hospitals de Catalunya que forma part de la Xarxa de vigilància dels casos greus de grip. En aquest centre, des que va començar la temporada de grip, han ingressat un total de 90 malalts amb grip greu, o molt greu, xifra que gairebé quintuplica els 19 ingressos del 2015. Del total de pacients, 15 (17%) han estat ingressats a la Unitat de Medicina Intensiva com a conseqüència del seu estat de gravetat. També cal destacar la major incidència en menors de 14 anys: hi ha hagut 33 casos pediàtrics que representen el 37% del total. D’aquests, 21 són menors de 5 anys. També s’han atès dos casos de grip greu en dones embarassades.

“Al servei d’urgències, hem augmentat en ocasions fins a un 60% el nombre d’atencions diàries per complicacions secundàries relacionades amb el quadre gripal”, informa la cap d’aquest servei, Maria José Rallo. La característica principal d’enguany és la major presència del tipus de grip A H1N1, que es troba en el 66% dels casos, comparat amb el 33% de l’any anterior. El 25% dels casos són de grip B i un 9%, de tipus A no H1N1. En el grup pediàtric, la soca predominant també ha estat l’H1N1, en un 67% dels casos.

En resum, la grip d’enguany s’ha caracteritzat per un notable increment de demanda assistencial complexa a Urgència i de pacients greus ingressats a l’Hospital, en comparació amb els últims anys, amb més afectació de nens. L’Agència de Salut Pública de Catalunya va donar per finalitzada l’epidèmia de grip la setmana passada. 

Autor:

Periodista.