La coincidència del 25 de març amb el Dijous Sant, segons els criteris que marca el calendari litúrgic, ha obligat a traslladar la celebració fins a vuit dies després del dia de Pasqua. A les dotze de la nit, a la seua capella de la catedral de Santa Maria, la nit del diumenge al dilluns  tindrà lloc la missa i un quart d’hora abans, a les escales del temple es farà la recreació d’aquella històrica nit del 25 de març del 1149 -quan la tradició situa la baixada de la Cinta per deixar a Tortosa el seu cinyell- a través d’un àudio realitzat a partir del breviari antic de la catedral i altres documents pictòrics. Després s’entrarà a l’interior de la catedral en processó.

Lorenzo Pérez Tejerina, primer majordom de la Reial Arxiconfraria, explica que se sent molt honorat per poder desenvolupar aquest càrrec. “Vaig arribar a Tortosa fa més de cinquanta anys, provinent de Salamanca”, diu, i explica que “porto vint anys com a confrare i m’adono de la importància del càrrec perquè sóc un tortosí més a partir d’entendre profundament la devoció que sentim per la nostra patrona”.

Per a Pérez, un dels grans impulsors del banc d’aliments de l’entitat (l’any passat va arribar a recollir un total de 45.232 quilos de queviures), l’any 2016, any previ al de la celebració del 400è aniversari de la Reial Arxiconfraria, ha de ser un període per continuar treballant amb l’estimulació dels jóvens per la devoció a la Cinta i aconseguir que els confrares en particular cooperen en totes les activitats que s’organitzen. Un dels objectius del nou primer majordom és conscienciar sobre la necessitat de restaurar la porta de l’Olivera.

“És una de les portes d’entrada de la nostra catedral, presidida per la imatge de la Mare de Déu de la Cinta i amb un estat que obliga a emprendre’n una actuació urgent de neteja i adequació general”, explica Pérez, que afirma que “amb el suport de tots, segur que podrem aconseguir-ho”. Des de fa un temps, cada any,la Reial Arxiconfrariarep en donació un quadre que representa la imatge de la patrona, fet per artistes de renom, vinculats a les tradicions i devoció ala Cinta. Enguany, el quadre és obra de la il·lustradora tortosina Mentxu Pérez Llorca. Dilluns, dia 4 d’abril, a les 18.30 h, està prevista la tradicional presentació ala Cintade totes les xiquetes i xiquets que ho desitgen, inclosa la veneració a la relíquia.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.