Gairebé tres mil agricultors ebrencs estaven diumenge cridats a les urnes per determinar la representativitat de les organitzacions professionals agràries durant els propers cinc anys. Poc més de la meitat va anar a votar i, com a la resta de Catalunya, ho va fer majoritàriament a favor d’Unió de Pagesos, que es va emportar el 51’5% dels vots ebrencs i el 56’7% dels del conjunt del país. JARC serà l’altre sindicat amb representació, després d’obtenir un 27’6% del total de paperetes, tot i que només un 10’9% a les Terres de l’Ebre. La gran novetat és que el sindicat ASAJA, que a l’Ebre va obtenir uns resultats molt bons amb un 35’3% de suport, deixarà de ser un dels interlocutors del camp català al no arribar al mínim exigit del 15% al conjunt de Catalunya, al quedar-se en un magre 12,7%.

Reaccions

Asaja no va digerir bé els resultats i va parlar d’un complot contra ells per afavorir les altres dos organitzacions agràries. L’ampostí Albert Castelló, coordinador del sindicat, va acusar tècnics del Departament d’Agricultura de participar en accions de campanya de les altres dos organitzacions agràries, la implicació econòmica d’alguna diputació i va titllar la conselleria de “secta” per la seua suposada imparcialitat.

La conselleria nega les acusacions i manté que tot el procés va ser net i imparcial. Per la seua part, l’organització guanyadora, Unió de Pagesos, va reclamar que Agricultura defensi el sector de la pagesia, una solució urgent al problema dels preus i va instar a treballar a fons el Pla de Desenvolupament Rural.

Francesc Boronat, coordinador de JARC, l’altre sindicat amb representació, va instar a crear un bloc comú amb la resta d’actors per defensar conjuntament temes bàsics del sector o “temes d’estat”, com va qualificar.

Aquestes han estat les primeres eleccions des de la desaparició de les cambres agràries i no se’n tornaran a convocar de noves fins l’any 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=9jpqGAb7UyM