Les retallades dels darrers anys en diversos sectors també han afectat a l’Observatori de l’Ebre, situat a Roquetes. Segons la direcció del centre, el pressupost ha passat de 850.000 a 600.000 euros en només 8 anys. Com exemple està el cas d’un dels patrons de la Fundació de l’Observatori de l’Ebre, l’Instituto Geogràfico Nacional Estatal (ING), que va passar de contribuir amb 80.000 euros anuals a 4.000 euros. La plantilla també ha patit les retallades pressupostàries, ja ue d’un pic de 27 treballadors ha passat a 17 actuals. Entre ells hi ha vuit investigadors

Paco Gas, l’alcalde de Roquetes, ha expressat que “és una contradicció que econòmicament no tingue garantit una estabioitat i en canvi rep una proposta d’estudis i projectes científics de talla mundial”.  Actualment l’Observatori participa en projectes internacionals molts destacats com la monitorització d’irregularitats atmosfèriques en el marc d’un projecte de la OTAN. També està immers en dos projectes finançats pel programa europeu Horizon 2020: un per realitzar una reanàlisi del cicle de l’aigua global i a la Península ibèrica, i l’altre per integrar infraestructures de recerca nacional i transnacionals en Ciencies de la Terra Sòlida d’Europa i de les variacions magnètiques ràpides. No són els únics, ja que recentment ha començat un altre projecte a l’Àntàrtida on recull dades des de fa 20 anys.

Per tal de trobar una solució definitiva, els responsables del patronat es reuniran amb els consellers del Govern per explicar la situació econòmica, científica i de recerca; per tal d’arribar a un acord i garantir l’estabilitat econòmica.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez