Es tracta de la primera fase d’un projecte que pretén definir mecanismes i estructures perquè les sis empreses tortosines que enguany formen part de la iniciativa exporten els seus productes a l’exterior. Francesc Minguell, gerent de la Cambra de Comerç de Tortosa, creu que és una fase decisiva, “la nostra finalitat és culturitzar d’alguna manera a l’empresa i, inclús, implantar de mica en mica un espai o una àrea que tingue una estructura de comerç exterior”. La funció de la Cambra, apunta, és “que quan nosaltres marxéssim d’aquest acompanyament, mitjançant el programa, l’empresa pugue funcionar tot sola amb un mínim departament”.
El diagnòstic l’efectua un equip especialitzat, format per 5 especialistes, que analitzen l’estructura empresarial, la comercialització dels productes o els potencials mercats idonis, així com l’estratègia de penetració als mercats per esbrinar el potencial d’exportació que tindria l’empresa.
Cítrics Bítem, Ebrequalitat, Frigorífics Lluís, Garcid SL, Productes Càrnics Mulet Hidalgo i Soldebre són les 6 empreses que durant el 2015 han format part d’aquest programa. Després de mesos d’investigació, divendres al matí, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Chavarria, van entregar els estudis als empresaris.
Després d’aquest procés s’inicia la segona fase, anomenada Empresa Exporta, que s’encarrega d’engegar el procés de la internacionalització. Tot i que no totes aquestes empreses tenen un departament especialitzat en comerç exterior ara compten amb les eines necessàries per iniciar negocis a l’estranger. Fa 4 anys que la Cambra de Comerç du a terme aquesta iniciativa i fins al moment més d’una desena d’empreses segueixen endavant en el seu procés d’expansió.
L’Ajuntament de Tortosa va aportar prop de 10.000 euros el 2015 que van permetre finançar un 90% els estudis. Després de l’èxit assolit el consistori tornarà a participar d’aquest projecte perquè, segons Ferran Bel, “ajudarà a consolidar els llocs de treball i a la vegada també si es pot mantindre aquesta activitat en el futur, crear nous llocs de treball en empreses establertes la ciutat i diversificar el seu àmbit comercial”.
La Cambra de Comerç Tortosa també ha anunciat que per primer cop estaran presents a Alimentaria, el saló internacional d’alimentació i begudes, que tindrà lloc a Barcelona del 25 al 28 d’abril. Comptarà amb un estand propi per vendre productes de les Terres de l’Ebre.