La multireincidència delictiva, el que popularment es coneix com “entrar per una porta als Jutjats i sortir per l’altra”, és un fenomen què abordarem en profunditat aquesta legislatura que ara comencem, per tal d’evitar-la, si més no reduir-la molt. No podem permetre que davant la mirada estupefacta de víctimes, cossos policials i fins i tot del mateix estament judicial amb la llei a la mà no es pugui actuar degudament per falta de mitjans. A les grans ciutats identifiquem fàcilment el fenomen amb els carteristes. Al nostre territori els identifiquem més amb aquelles persones que causen contínuament aldarulls, cometen robatoris constantment i generen problemes de convivència als nostres pobles.
S’han fet actuacions per reduir la multireincidència, però cal reconèixer que el fenomen no es redueix, sent diversos els factors que hi contribueixen
S’han fet actuacions per reduir la multireincidència, però cal reconèixer que el fenomen no es redueix, sent diversos els factors que hi contribueixen. Malgrat una millor actuació policial que ha aconseguit portar davant la justícia un major nombre de delinqüents multireincidents es provoca a la vegada un major col·lapse judicial, o el que és el mateix, un endarrerint en la celebració de judicis i la condemna d’aquestes persones. Això es tradueix en el fet hi ha persones que acumulen un gran nombre de detencions policials, però lamentablement no reben una resposta penal efectiva, ja que els fets que cometen tarden molt de temps en ser jutjats i sentenciats. Això crea sensació d’impunitat a l’infractor i alarma en la societat.
És urgent adoptar mesures penals, administratives i socials que ajudin a reduir la multireincidència
És urgent adoptar mesures penals, administratives i socials que ajudin a reduir la multireincidència. Parlem d’enduriment de penes, reformant el Codi Penal, parlem de posar més jutjats que descongestionin el col·lapse actual incidint de forma directa en la casuística del fenomen, separant els que delinqueixen per voluntat pròpia com a modus vivendi o aquells que, darrere els seus delictes s’amaga una situació de vulnerabilitat social.
Però l’enduriment de penes sense mitjans per a jutjar-los tampoc ajuda en la solució. Per tant, no millorarem el problema si no s’incrementa el nombre de jutjats, de jutjats de guàrdia, de reforç per a delictes lleus i els jutjats d’executòries que facin complir les condemnes que s’han imposat a aquests delinqüents.
S’ha de treballar de forma transversal amb altres departaments per abordar la solució de forma conjunta i consensuada
S’ha de treballar de forma transversal amb altres departaments per abordar la solució de forma conjunta i consensuada. S’ha d’implicar a tots els actors: Mossos d’esquadra, jutges, fiscals, serveis socials, col·legis Professionals i dels departaments d’Interior i Justícia. En aquest sentit, tant la consellera d’Interior i Seguretat Ciutadana com el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica van anunciar els dies 17 i 18 de setembre en les seves compareixences al Parlament de Catalunya la creació d’un Grup de Treball per efectuar una diagnosi i un pla d’actuació davant la multireincidència delictiva.
En definitiva, un fenomen complex, fruit en molts casos de la globalització i la creixent desigualtat social. Una problemàtica en la qual s’ha de treballar molt, i amb diferents mirades. La Justícia és un dels pilars en què se sustenta la democràcia, garant dels nostres drets i llibertats. Sense justícia no hi ha seguretat jurídica i sense seguretat jurídica correm el risc de ruptura de la pau social.
Lídia Ferré, diputada i portaveu PSC Comissió Justícia i Qualitat Democràtica