El municipi de la Sénia al llarg de la història ha ocupat un lloc estratègic en diferents conteses de guerra, l’última la Guerra Civil Espanyola. Els homes i dones de la Sénia aquella època la tenim molt interioritzada, a flor de pell: els pocs que queden perquè van viure aquells anys que no es deurien repetir mai més, i els altres perquè ens ha quedat un vestigi, el camp d’aviació, què fa que perdurin en la memòria de tothom els fets ocorreguts.
Utilitzem el concepte de Memòria Històrica per definir aquests records, com a concepte historiogràfic, que es pot atribuir en la seva formulació més comuna a Pierre Nora, i que ve a designar l’esforç conscient dels grups humans per trobar el seu passat, valorant-lo i tractant-lo amb especial respecte.
El lloc, per fer el camp d’aviació, va ser escollit per la República per ser un punt estratègic on es controlava les Balears, Catalunya, Aragó i València. El mateix va ser construït amb maquinària russa del 36 al 37 sent de dimensions considerables per poder tenir bombarders. Posteriorment, va ser conquerit per les tropes franquistes el 14 d’abril del 37, que veient el potencial es va instal·lar la ‘Legion Cóndor’ alemanya, que va ser clau per a la victòria franquista a la batalla de l’Ebre així com els bombardejos de la part republicana de València com de Catalunya.
Es dona la circumstància que els alemanys van provar avions, armes i tàctiques que després van utilitzar a la Segona Guerra Mundial. Es parla molt de Guernica, però aquí molts pobles del Maestrat van ser bombardejats per provar l’efecte que feien certes bombes en la destrucció d’edificis. A la Sénia es va arribar a tenir més de mil alemanys, per a un poble d’uns 3.000 habitants va ser una influència total, ja que molta gent va ser el seu sustento en aquesta època.
Es parla molt de Guernica, però aquí molts pobles del Maestrat van ser bombardejats per provar l’efecte que feien certes bombes en la destrucció d’edificis
Quan parlem de memòria democràtica, de memòria històrica, sempre hi ha punts negres que estan oblidats i no es coneixen moltes vegades per desídia d’uns governants o per ignorància d’altres. Per sort aquí a casa nostra el camp d’aviació de la guerra civil espanyola de la Sénia, un dels camps més importants que hi va haver en aquesta guerra, és un referent en qual hi està implicada la societat civil perquè sigui un punt de retrobament i de record perquè quedi gravat en la retina nostra, i de les generacions venidores.
A principis de 2008, el consistori de l’alcalde Víctor Pla va tenir la idea de fer notar la importància d’aquestes restes de la guerra civil, per recuperar la memòria històrica, alhora que van voler fer del mateix un atractiu turístic més del poble. Tot això coincideix amb l’any en què el senyor Antoni Valldepérez, vicepresident de l’ADAR (Associació d´Aviadors de la República), va ser proposat com a pregoner del poble de la Sénia. Aquest home va treballar molt i va ajudar en tot, amb les ajudes que es van aconseguir es va poder restaurar la ‘caserna’ original i fer un museu amb la sort de tenir una persona amant de l’aviació Jr Bellaubi, que amb la seva passió ha reproduït avions a escala real de la guerra civil, especialment de la República, sent dels llocs únics que existeixen aquests avions. Queda molt a fer perquè la història i la memòria és la que ens fa créixer com a poble. La memòria històrica és vital per saber les teves arrels.
Ara ens trobem en un punt en què volem fer un pas més i, aprofitant la Llei de la Memòria Històrica (Llei 52/2007 de 26 de desembre) que va impulsar el president Rodríguez Zapatero, volem que el govern espanyol s’impliqui en la conservació i restauració d’aquest. En aquest sentit, des del PSC de la Sénia som conseqüents amb allò a que ens vam comprometre, que és fer política útil, propositiva, mirant pel bé comú de la gent. Per aquest motiu ja ens hem implicat a fer de pont amb els diferents estaments polítics per aconseguir-ho. “Lluitar per la memòria històrica no és per a buscar culpables sinó per a recuperar la memòria personal que permetrà crear una memòria i una visió democràtica del passat”, segons deia Rodríguez Zapatero.
Lídia Ferré Ferré
Regidora PSC la Sénia
Diputada Parlament de Catalunya