L’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo, ha aprofitat el balanç del primer any de mandat en una entrevista a Canal TE aquest dimecres per deixar clar el seu posicionament sobre dues qüestions d’actualitat portadores de polèmica. El batlle ha reiterat la seva oposició a la instal·lació de la planta de biogàs prevista a Campredó. I ha deixat clar que “per molts informes favorables que hi hagin del COPATE i del Consell Comarcal (del Baix Ebre), jo com alcalde no signaré l’autorització perquè l’empresa es pugui connectar al sistema de clavegueram de l’Aldea. Si es busquen la vida, que se la busquin, però el que no permetré és que les seves aigües residuals passin per l’Aldea”. Segons Royo, més enllà de presentar al·legacions a la implantació, “l’única arma que tenim és fer d’altaveu com administració. I jo emplaço als que ens vulguin ajudar en aquesta fita que comptin amb l’Ajuntament de l’Aldea. Prova d’això és que jo m’he reunit amb les plataformes contràries a les dues plantes de biogàs, tant la de Campredó com la de Camarles”.
Royo també ha deixat clar el seu criteri sobre la crisi que està patint el COPATE i la possible alternativa que els ajuntaments passin a ser-ne consorciats. “En el darrer Consell d’Alcaldes jo vaig ser el primer que es va posicionar inicialment en contra d’aquesta proposta. No oblidem que al COPATE estan com a consorciats els quatre consells comarcals i com associats els ajuntaments”, explicava, abans de resumir la seva negativa en “dues raons. La primera és que, tal com se’ns va plantejar no ens donaven cap altre opció. Per això es va resoldre que s’avaluessin (des del COPATE) possibles situacions més enllà de que els ajuntaments passessin a ser consorciats i quines podrien ser més beneficioses pel conjunt dels municipis”. I d’altra banda, Royo ha fet referència als estatuts del COPATE, que “estableixen els suficients mecanismes” per poder fer front al deute que acumula el consorci per l’impagament dels serveis per part d’alguns ajuntaments. Seguint aquest fil, “el COPATE pot reclamar el pagament al Consell Comarcal i el Consell Comarcal als ajuntaments” que no ho facin. “Nosaltres aquí ho veiem salvat. A més a més, hi ha un protocol de morositat que durant deu anys ningú l’ha volgut executar (…) Per tant, aquests articles es poden desenvolupar sense necessitat de que els ajuntaments estiguin consorciats”, assegurava.
Queda, però, la necessitat de fer front a l’increment de costos per haver de traslladar la gestió dels residus de Mas de Barberans a Tivissa. En aquest punt, Royo ha admès que “haurem de fer front a un gran préstec. Però un article del COPATE diu clarament que els consells comarcals com a consorciats garanteixen totes les situacions financeres del consorci. Per tant, ni jo ni altres alcaldes ho veiem clar. Per això van sortir del Consell d’Alcaldes no votant sí o sí la proposta del consorci de que els municipis siguin consorciats, sinó en la d’estudiar tot el ventall de possibilitats”.
Tanmateix, el batlle reconeixia que l’increment dels costos per portar els residus a Tivissa, juntament amb la nova legislació que obliga a repercutir la taxa de la gestió de la brossa sobre els ciutadans, acabarà suposant de cara a l’any vinent l’increment del cost de la brossa al municipi.
Podeu veure l’entrevista sencera aquí: