L’octubre d’enguany ha estat el més càlid mai registrat per l’Observatori de l’Ebre. La mitjana de temperatures ha estat de 22 graus, la més alta des que es tenen registres, l’any 1880. A més, l’estiu s’ha allargat, ja que s’han detectat 89 dies amb una temperatura mínima de 20 graus o més. Una xifra mai vista des de l’Observatori. Fins i tot hi ha hagut una nit tropicat el dia 17 d’octubre. “La mitjana de les mitjanes és de 22 graus, el valor més elevat de la nostra història. Hem tingut un octubre molt càlid”, ha explicat l’investigador Pere Quintana.
Cada cop més les primaveres i les tardors són més curtes i els estius i els hiverns més llargs: “Progessivament, l’estiu es va allargant i es va menjant la tardor. Això és un fenomen que poc a poc està passant”. “Els estius s’esperen més secs, més càlids i més llargs. Anem cada cop més cap a un clima de dos estacions“, ha explicat Quintana.
Les causes d’esta calor atípica és multifactorial. Una de les causes és el canvi climàtic, però també ho és l’erupció del volcà Hunga Tonga. Un volcà submarí que va alliberar vapor a l’estratosfera: “Tot aquest vapor que està a l’estratosfera està col·laborant a escalfar. Aquesta anomalia que vivim és multifactorial i un dels factors és el volcà”. Segons els experts, este fenomen es podria allargar entre cinc i deu anys.
Les conseqüències d’estos episodis de calor són múltiples. Una d’elles és com afecta a la vegetació: “Com que fa molta més calor, la vegetació necessita més aigua, per tant, encara que plogui la mateixa quantitat està més mal repartit i la vegetació necessita més aigua“. A més, l’investigador es mostra contundent: “Estem en un procés d’aridització”.