La Llacuna de Riba-roja d’Ebre es converteix en un reservori per a peixos autòctons amenaçats. Coneixedors de l’actual situació hidrològica del riu Siurana, agreujada pel canvi climàtic, i la necessitat d’aportar solucions per mantenir el patrimoni genètic de les seves poblacions de peixos autòctons, el Grup de Natura Freixe ha proposat utilitzar la llacuna de Riba-roja d’Ebre com a hàbitat de trasllat temporal pels exemplars rescatats dels tolls aïllats del tram baix del Siurana. “Estem fent un trasllat fruit d’una actuació de rescat per a recuperar els peixos que queden aturats en tolls, que ara mateix s’estan assecant, el tram final del riu Siurana i que, a causa de les altes temperatures i també el canvi climàtic, es troben en una situació d’emergència”, explica Santiago Bateman, tècnic de conservació i projectes del grup de natura Freixa.
D’aquesta manera, es podrà potenciar el seu desenvolupament evitant les relacions amb espècies exòtiques i incrementant el nombre defectius poblacionals reproductors per a ser introduïts de nou a la natura, on reforçaran les poblacions de peixos autòctons que actualment es troben en un fort declivi. “Aquest sistema secundari serveix com un reservori del curs genètici que a causa de la regulació hidrològica i la manca de pluges durant aquest estiu i la tardor, si no els hi donem aquesta oportunitat s’anirà perdent. En el primer contacte preliminar hem comptabilitzat d’unes 700 madrilles, una 50a de barbs de l’Ebre i un centenar de bagres“, confirma Bateman.
Ara comencen amb aquesta prova pilot, que s’emmarca dins del projecte Fluviatilis, i aniran fent un seguiment durant tot un any, tot i que el més probable, i com bé confirmava Bateman, els teus peixos estiran dos anys en estes bases de la Llacuna.
Des del 2019, el Grup de Natura Freixe i l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre han establert una col·laboració per tal de dur a terme actuacions de millora dels hàbitats i espècies de l’espai del meandre de Riba-roja d’Ebre, un paratge natural de gran interès inclòs en el catàleg de Zones Humides de Catalunya. “L’Ajuntament l’any passat ja va acabar la primera llacuna, pràcticament 1 ha de superfície d’aigua, i enguany amb un segon projecte hem ampliat aquesta primera i hem fet una segona. I dins d’aquest projecte evidentment havíem de reintroduir peixos, i podríem dir que ho estem fent amb peixos que crèiem extingits”, explica Lluís Busom, regidor de promoció econòmica i medi ambient de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre.
Una de les accions principals que s’hi ha dut a terme ha estat l’excavació d’un espai lacustre amb l’objectiu de crear un nou hàbitat de transició entre l’ecosistema agroforestal i l’ecosistema fluvial. Al seu torn, aquesta nova làmina d’aigua, permetrà afavorir la fauna dels voltants a l’espai protegit i potenciar un hàbitat aïllat del curs fluvial per traslladar ictiofauna autòctona amenaçada.