La Diputació de Tarragona ha creat una nova línia de subvencions dirigida a activitats i actuacions estratègiques d’especial impacte i rellevància territorial que es realitzin al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Es tracta de grans esdeveniments com festivals o programacions que són reconeguts més enllà del municipi on se celebren i que ara comptaran amb aquesta nova línia de suport per tal d’enfortir la professionalització d’aquest àmbit, afavorir la creació de nous esdeveniments de rellevància i posar en valor la seva singularitat.
Així, amb una dotació de 2MEUR€, l’objectiu és posicionar el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès com a territoris de referència pels seus festivals i programacions. Cal destacar que aquests ajuts se sumen als que la Diputació ja ofereix a creadors artístics i culturals, per fomentar amb 1,6MEUR€ la producció cultural a la demarcació.
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i el diputat delegat del Servei d’Assistència al Ciutadà, Joan Josep Garcia, han presentat en roda de premsa els nous ajuts. Llauradó ha volgut remarcar l’objectiu últim que tenen aquests ajuts, “contribuïm a posicionar els nostres pobles i ciutats i el conjunt de la demarcació de Tarragona com un territori creatiu i de referència per a l’activitat cultural, i per la capacitat d’organitzar grans esdeveniments”. Per la seva part, el diputat Joan Josep Garcia ha fet referència a la condició professional d’aquests esdeveniments: “es tracta d’activitats que, pel seu volum i pel seu caràcter distintiu, també tenen darrere una gestió altament professionalitzada, que comporten la participació d’equips de treball especialitzats i que posicionen el municipi i la demarcació en l’àmbit de Catalunya”.
Foment de la professionalització i de nous públics
Aquests ajuts estan dirigits tant a activitats culturals impulsades per ens locals com per entitats sense ànim de lucre. Han de ser projectes d’interès públic i social de gran envergadura, que comptin amb un pressupost mínim de 40.000 euros, que puguin demostrar una determinada trajectòria (mínim de 5 anys de celebració en els darrers 10 anys) i que repercuteixin en la reactivació cultural i econòmica del territori al llarg del temps.
També es valora especialment la capacitat de crear nous públics, a través de plans formatius o educatius i de l’afavoriment dels processos d’inclusió social en el seu desenvolupament. D’aquesta manera, els esdeveniments tenen impacte en la societat, més enllà dels espectadors i espectadores.