En el marc del Protocol d’abordatge de les violències  sexuals en els espais públics d’oci de la Terra Alta, l’Oficina Jove del Consell Comarcal,  amb l’acompanyament de l’Observatori Noctà[email protected], ha elaborat una campanya de  sensibilització encaminada a evitar o reduir la incidència de la problemàtica de la  violència masclista. A través de la comissió de seguiment, que és l’òrgan que vetlla per la implementació i  millora del Protocol, s’ha elaborat una campanya en positiu que posa èmfasi en el fet  de poder viure plenament les festes amb total llibertat i sense coaccions. L’inici de la campanya coincideix amb la celebració de la majoria de les festes majors de la  comarca, uns espais d’oci i esbarjo molt arrelats al nostre territori perquè aporten  consciència i creació de teixit associatiu i producció cultural i artística. És per això, que  totes les persones les han de poder gaudir amb llibertat i respecte, sense por a sentir se jutjades o violentades.  

“El lema escollit és Sí a les nostra festa, no a les violències sexuals per dotar la  campanya d’identitat i singularitat, i en la qual hi apareixen atributs de diversos grups  culturals i juvenils de la Terra Alta que, a la vegada, reivindiquen les festes més tradicionals i arrelades al territori”, explica Marc Sampé, referent comarcal del  Protocol. Amb la complicitat de les entitats juvenils de la Terra Alta, la campanya també ha  definit un seguit de missatges secundaris en funció dels resultats de la diagnosi i les  propostes sorgides dels grups de treball que van participar durant l’elaboració del  Protocol el passat 2021. Aquests missatges fan referència a totes les formes de  violència sexual identificades.  

Per elaborar la campanya, i fruit de la participació dels tècnics de l’Oficina Jove de la  Terra Alta al programa 3 voltes. Assessoraments en clau de gènere de la Direcció  General de Joventut, també s’ha dissenyat un taller fotogràfic amb les associacions  culturals de la comarcà de la mà de Judit Amposta, jove fotògrafa d’Horta de Sant Joan  i membre del Catàleg Terranyina, que aglutina joves artistes i creadors de la Terra Alta.  Amb les imatges resultants, l’estudi de disseny Tercer Primera de Gandesa, que també  forma part del catàleg, ha conceptualitzat la cartelleria a mode de les portades de  revistes juvenils dels anys noranta. Amb tot, la campanya vol reivindicar les festes de la  Terra Alta, amb una barreja de tradició i modernitat però, sobretot, lliures de  violències sexuals. Ara, cada municipi de la Terra Alta rebrà un lot de materials de sensibilització per  repartir entre les entitats, establiments i espais on tingui lloc la festa major.  Properament, també es posaran a disponibilitat dels municipis i de les entitats  adherides al Protocol un parell de carpes personalitzades amb l’objectiu d’acollir un  punt lila/LGBTI d’atenció o informatiu. 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.