La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, el delegat del Govern, Albert Salvadó i el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica a Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, han presentat avui a Amposta davant de representants civils i socials les principals línies de l’Estratègia Delta. “Es tracta d’una estratègia que uneix coneixement i gestió per evitar la regressió del Delta i la subsidència amb solucions basades amb la natura”, ha dit Jordà. La consellera ha recordat que l’estratègia consisteix en un conjunt d’accions planificades i calendaritzades a curt, mitjà i llarg termini, i que suposaran una inversió d’uns 65 milions d’euros. “No deixarem de lluitar per a que els sediments arribin al Delta”, ha conclòs.
Jordà ha destacat que l’estratègia és el resultat de l’anàlisi de la situació actual del Delta de l’Ebre, del diàleg amb tots els agents implicats i també de la recerca d’experiències similars a altres territoris. Tot aquest treball ha resultat en una “estratègia sòlida per protegir el Delta”, que aborda treballs en els àmbits de la governança, de la gestió i de la comunicació en tres horitzons temporals: a curt termini (2022-2024), a mitjà termini (2025-2028) i a llarg termini (fins al 2050). “Sabem que calen mesures urgents, però ens cal tenir una mirada més llarga si volem solucions efectives”, ha detallat.
A curt i mitjà termini, la consellera ha destacat la creació d’una taula de treball tècnica amb la participació del Departament i del Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico, que ja ha celebrat dues reunions, per coordinar i accelerar totes les propostes tècniques que hi ha sobre la taula, i l’elaboració del Pla de Protecció del Medi Natural i el Paisatge, que ja s’ha iniciat. Aquesta labor permetrà estructurar un projecte que englobi actuacions com l’execució de les guardes de les basses o la segona fase del camí de la Guarda, entre d’altres, i que aclareixi les competències i terminis.
A llarg termini, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha afirmat que l’objectiu és disposar d’un model “consolidat de gestió i governança”, que mantingui els canals de comunicació oberts amb tots els agents i que permeti assolir un equilibri entre la conservació de la natura i les activitats humanes.
La consellera, que ha posat en valor tota la labor feta fins al moment per a la conservació del Delta, ha reivindicat que la Generalitat esdevingui el catalitzador per a la seva conservació, i ha manifestat la seva voluntat de mantenir un diàleg “honest i àgil” amb tots els actors socials i ambientals partícips de la vida del delta. “L’única manera de protegir el Delta és anant tots a una”, ha insistit.
Per la seva banda, el delegat del Govern, Albert Salvadó, ha explicat que “la protecció del Delta de l’Ebre és un dels grans reptes de país”. En aquest sentit, ha mostrat la seva satisfacció perquè “durant aquest primer any de legislatura s’hagin posat les bases i des del Govern es treballa en una aposta amb recursos i projectes per a la conservació del Delta”. Finalment, Salvadó ha destacat que “deixem de discutir sobre competències i ens posem a liderar la solució per al Delta de l’Ebre, tenint present la gran decisió estratègica de base i d’acord amb el territori, que és preservar l’actual morfologia del Delta i per tant no cedir un metre més respecte al mar”.