J.R. Casals ha publicat a Twitter les reconstruccions virtuals que va fer de la Tortosa renaixentista. És tracta d’una obra encarregada per l’Ajuntament de Tortosa per a renovar l’exposició del Centre d’Interpretació del Renaixement.

En les diferents imatges publicades, es pot veure com era la ciutat al segle XVI des de diverses perspectives. Casals ha elaborat estes imatges gràcies a la documentació existent, però també als dibuixos del flamenc Anton van den Wyngaerde: “Les vistes que va fer de Tortosa al 1563 ens deixen dos testimonis excepcionals, quasi una fotografia, de la Tortosa d’aquell moment, de forma que podem comparar amb plànols de diferents èpoques per dissenyar un traçat urbà precís”.

En els diferents plànols que es poden veure a través del fil de Twitter es troba el tram central de la façana fluvial renaixentista, que concentrava alguns dels elements patrimonials com el palau episcopal o el pont de barques.

També es pot veure la Catedral i tot el que l’envolta. Però en aquella època encara s’observa en construcció, “que avançava a mida que creixia la nau cap  ala façana, on encara es conservava la romànica”, explica. Al voltant, també es poden veure les cases dels eclesiàstics.

Les fortificacions també jugaven un paper clau en la Tortosa del segle XVI i així es poden veure en els plànols que oferix Casals: “El Castell de la Suda deu les seves imponents muralles als musulmans, tot i que les actuals són una ampliació de les fortificacions del s.XVII i XVIII que van modificar les alçades i traçats de les mateixes, al temps que van escapçar les torres, alterant tot el disseny original”.

Totes estes recreacions es poden veure en una peça audiovisual situada al Centre d’Interpretació del Renaixement, on l’Ajuntament de Tortosa va renovar diversos elements i va incloure este vídeo el passat mes d’abril.

En un segon fil de Twitter, J.R. Casals explica altres elements patrimonials de la ciutat, com la Vilanova, el Portal dels Jueus, la torre del Célio, la llotja o la plaça de les Cols. Podeu recuperar els dos fils de Twitter aquí:

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.