Els dos primers caps de setmana de juliol torna la setena edició mónFILMAT, el Festival Internacional de Cinema i Paisatge, organitzat per Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre i en el qual el paisatge esdevé motor de l’acció i és considerat pròpiament com un personatge. El programa d’aquesta edició contempla dotze llargmetratges i vint-i-vuit curtmetratges. Una part dels films orbitaran al voltant del concepte de muntanya, amb pel·lícules com La Cima, una producció hispanofrancesa sobre la història entre dos escaladors a la base de l’Annapurna.

Entre els caps de cartell cal destacar la pel·lícula Lamb, que va guanyar la darrera edició del Festival de Cinema de Sitges i que està protagonitzada per una parella que viu aïllada amb el seu ramat de xais en una illa d’Islàndia. Es tracta d’una faula sobre la maternitat, sobre tot allò que ens fa humans i el que ens distancia de la resta d’animals. Un altre dels plats forts de la programació és el film Alcarràs, de la directora Carla Simón. És el film català de l’any, guardonat amb el Premi a la Millor Pel·lícula en el Festival de Berlín. Una història costumista que ens parla de la supervivència del sector agrícola encarnada en una família de pagesos de Lleida. També destaca el film Duo, una reflexió sobre la parella que serà presentat in situ per la directora Meritxell Colell.

El festival torna a la Ràpita i a Tortosa

Després de dos anys de restriccions imposades per la pandèmia, enguany mónFILMAT recupera Lo Casino d’Amposta com a seu principal de les projeccions al matí, a la tarda i al vespre. La plaça Mari Chordà, just davant del centre d’art Lo Pati, acollirà les sessions nocturnes (22 h). Però com ja va passar l’any passat, el festival arribarà a altres poblacions del territori. Divendres 8 a les 22 h, la plaça de l’Absis de la Catedral de Tortosa acollirà la projecció de Flee, una multipremiada pel·lícula danesa d’animació sobre un refugiat de l’Afganistan que explica la seva història i la de milers de persones que arrisquen la seva vida per buscar un futur més digne a Europa. L’endemà, dissabte 9 a les 22 h, el festival es trasllada al mirador de Guardiola de La Ràpita per programar una selecció de curtmetratges del Festival Internacional de Cinema de Menorca, festival convidat en aquesta edició de mónFILMAT. “Hem tancat un programa que inclou pel·lícules nacionals i internacionals, de ficció, documental i animació. A més, hem aconseguit la paritat entre produccions dirigides per homes i per dones”, ha comentat Xavier Miró, programador del festival.

“Un dels objectius del festival és portar el cinema en espais singulars, per això hem programat pel·lícules en racons de la Ràpita i Tortosa. També projectarem per primer cop al nou Fab Lab TE, ubicat a l’antic edifici del Sindicat d’Amposta. A més, després de dos anys de pandèmia volem recuperar la interacció entre autors i públic; i especialment entre els espectadors. Per això s’ha convidat alguns dels directors i es promouran activitats paral·leles obertes al debat, un tast de vins amb Lo Celler i dos esmorzars amb Dolços Alemany”, ha explicat Aida Boix, directora de Lo Pati.

Amb presència d’autors de les Terres de l’Ebre

El festival de cinema mónFILMAT vol ser una plataforma per difondre, també, l’obra dels autors de les Terres de l’Ebre. Així, enguany el programa inclou el documental L’espill, del director de l’Ampolla Mario Pons. A partir de l’exili d’Hilaire Arasa, el film mostra fragments de vida comuns, amb drames, dualitats, amor, reivindicació i denúncia. Per la seva banda, el director deltebrenc Jaume Cebolla, presentarà Oda a la Roca, un curt documental que reflexiona sobre l’experiència vital d’escalar.