El projecte de la Fundació Irla ART PER A TU torna a Móra la Nova aquest juny per  continuar debatent dels problemes de la ciutadania a través del llenguatge de l’art.  Enguany, la jove creadora d’Amposta Cristina Torta és l’encarregada de traduir les  inquietuds de Móra la Nova en una peça artística, que porta per títol El rastre del  temps, a través de la qual explora les conseqüències de la desindustrialització a  Catalunya i la seva afectació als municipis de la comarca.  

El canvi de paradigma econòmic a Catalunya ha suposat la pobresa de regions  senceres. En concret, el pas de la indústria productiva al turisme com a motor  econòmic ha provocat l’abandonament de grans infraestructures i el despoblament de  zones, entre altres. Per aquest motiu, Móra la Nova ha decidit reflexionar sobre  aquesta qüestió a través de l’obra de Cristina Torta.  

Es presentarà al públic el divendres 17 de juny, a les 17 h, a l’Ateneu Casa  Cultura – Escola d’Art. En un format conversa, comptarà amb l’artista de l’obra  Cristina Torta i la directora del centre d’art, Rosa Pere Fort.  

L’obra en qüestió, El rastre del temps, ens mostra l’ombra del rovell de diferents  eines industrials. La composició horitzontal ens hi fa confondre les formes per tal de  poder-hi veure un paisatge. Aquesta composició fa que cada espectador hi pugui  veure el seu entorn. D’aquesta manera hom hi pot projectar un paisatge vist per ell.  

En paraules de Torta, “l’obra és el rastre, la petjada en el temps i la relació amb  l’impacte de la indústria, no només amb l’entorn, ja que en moltes ocasions no és  present de la mateixa forma, sinó en una manera d’existència que batega diferent a  cada lloc”. Maria Font, regidora de cultura de Móra la Nova, destaca el tema en tant  

que està vincular amb el naixement mateix de Móra i l’abandonament de les  instal·lacions de la RENFE i la seva recuperació actual.  

Cristina Torta Aubeso (1996, Amposta) és una jove artista multidisciplinar, especialitzada en arts plàstiques. La seva obra gira entorn l’interès per les qüestions  en l’àmbit social i el seu entorn. Parlar de l’obra de Torta és parlar de la seva formació. Ha estudiat a l’Escola d’art i disseny d’Amposta (ESARDI), on la professora Antònia  Ripoll es converteix en una gran referent a escala artística i present a l’obra de l’artista.  A raó de la relació de l’artista amb el centre d’art contemporani de les Terres de l’Ebre, Lo Pati, participa en els projectes col·lectius: “Arte con H” Els ports. Natura i Art (2018) i “ F/F FÖHN, dirigit per Maria Elena Roqué i Oriol Escursell (2018). Ha guanyat la  convocatòria “Ebrergent 2021” amb l’obra “La Presa del Delta” (2021).

ART PER A TU és un projecte comissariat pel crític d’art i gestor cultural Joan Vila i  Boix. Ha estat durant un lustre redactor d’art a Revista Mirall, alhora que ha organitzat  exposicions a Sabadell, Barcelona i Reus, sempre al voltant de la promoció de figures  joves del món de l’art. 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.