L’hidromel és la beguda alcohòlica més antiga inventada per la humanitat. Data del 7.000 aC, més o menys 4.000 anys abans de la cervesa. Amb tot, la beguda s’obté de la fusió d’aigua i mel que, amb una mica de llevat, pot fermentar i adquirir les propietats d’una beguda alcohòlica.

Amb tot, Marcel Sabaté, fill d’apicultors, comença a investigar sobre com donar-li sortida a la mel en nous formats, més enllà de la pròpia mel. Aficionat a la cultura nòrdica, s’inspira en la idea de l’hidromel dels Vikings i, juntament amb la seva dona Alba Pla, creen la seva pròpia hidromel; un hidromel tradicional amb dues varietats; si ho equiparem amb el món del vi, una seria com un vi jove i l’altre com un criança.

L’aventura van iniciar-la fa 3 anys, quan comencen a fer proves del producte i aconsegueixen crear 10 botelles d’hidromel, creant Lärna. Si més no, no van poder tastar-la, ja que el seu pare la va emprar al seu bar i ràpidament va acabar-se. Amb aquesta premissa, i davant la bona acollida de familiars i amics, decideixen emprendre aquesta aventura i ampliar mercat.

A grans trets l’hidromels és una mesclant d’aigua que posteriorment es fermenta. L’hidromel tarda uns sis mesos a gestar-se, i Lärna elabora una varietat madurada en roure, Quercus, que triga almenys tres mesos més en estar enllestida. A part també han començat a fer una cervesa en col·laboració amb una cerveseria de Barcelona, l’Hobac. Un procés que, un cop t’hi poses, no és complicat, però si triga el seu temps.

Amb tot, la producció de Lärna encara és molt petita. Proporcionalment, a les 10 botelles que van fer fa tres anys, ara ja estan en 3.000 litres, tot i no ser una gran producció. Una tasca que esperen poder fer el seu negoci de futur, ja que actualment compaginen l’empresa amb els seus treballs.

L’únic obrador d’hidromel a la Terra Alta, i un dels pocs de les Terres de l’Ebre. Un producte desconegut per al territori, però que amb el temps gràcies a les fires, tast de vins i petits comerços interessats en l’hidromel, està guanyant terreny i reconeixement.

Una beguda molt versàtil, que Sabaté recomana per a aperitiu, sobretot el jove, amb una taula de formatges o embotits; la criança la recomana per als àpats més nombrosos, com un arròs o algun tall de carn. Per ells l’essència és experimentar, i deixar enrere la concepció del vi negre per a carns i el vi blanc per a peix.