El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha participat aquest dimarts, 17 de maig, en la Comissió d’estudi sobre la Protecció del Delta de l’Ebre al Parlament de Catalunya, on ha presentat les experiències del model holandès de protecció de la línia de costa, adaptable al delta de l’Ebre.

Albert Salvadó ha destacat que la gestió ambiental que n’ha fet el govern holandès per la protecció de la seva línia de costa demostra que “no cal invertir més temps i diners en més estudis, hi ha coneixement aplicat i testat arreu del món per definir actuacions efectives per protegir el delta de l’Ebre”.

En aquest sentit, el delegat del Govern ha presentant en seu parlamentària similituds i diferències entre la costa dels Països Baixos i la costa del delta de l’Ebre. Entre les similituds evidents, que hi ha grans àrees per baix del nivell del mar; també, que es tracta d’una costa dinàmica, que pateix variacions constants importants i moviments predictibles quan es coneix la dinàmica costanera. Alhora, la coexistència de l’activitat humana, productiva i econòmica amb un gran valor ambiental i, sobretot, que el canvi climàtic i la pujada del nivell del mar obliguen a desenvolupar noves estratègies per evitar que la costa, tal com es coneix, desaparegui.

Amb tot, també hi ha aspectes que diferencien les dues zones, ja que Holanda té tota la seua costa vulnerable al risc d’inundabilitat, mentre que els riscos del litoral ebrenc no són generalitzables, a curt termini, a tot el litoral català ni de l’Estat espanyol. De fet, el delta de l’Ebre esdevé una de les poques excepcions i, això, a la pràctica, dificulta que la protecció del Delta sigui una qüestió d’Estat, com ho és a Holanda.

També, als Països Baixos, hi ha una primera decisió estratègica que va ser defensar i protegir la línia de costa, que es va prendre fa anys i que emmarca i defineix tots els instruments, les polítiques i les actuacions que des d’aquell moment es duen a terme. Finalment, una de les diferències remarcables, segons afirma el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, és “l’enorme dificultat que hi ha al delta de l’Ebre per col·laborar entre diferents administracions per resoldre problemes que són complexos”.

Davant d’aquestes experiències, el delegat del Govern ha valorat que “la visita als Països Baixos ens ha permès constatar que es tracta d’actuacions assumibles econòmicament i amb costos de manteniment molt acotats. Actuacions que, a més de protegir, donen un valor afegit i més oportunitats de futur al Delta de l’Ebre”.

En aquest sentit, Albert Salvadó ha apel·lat a l’Estat espanyol “a adoptar ja una decisió estratègica per mantenir l’actual morfologia del Delta i a col·laborar estretament Estat, Generalitat, món local i actors del territori per a salvar el delta de l’Ebre”. En aquesta sessió també hi ha participar el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, i el portaveu de la Taula de Consens del Delta de l’Ebre, Xavier Curto.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.