Del 16 al 20 de maig una caravana d’artistes acompanyarà la transhumància de bous a les Terres de l’Ebre per reivindicar la cultura a les zones rurals. Aquest esdeveniment cultural rep el nom de “Caravana Delta”, un acte que recorrerà diversos trams de la transhumància primaveral, convivint amb els pastors de la zona. Els set artistes participants són tant nacionals com internacionals, entre els quals destaquen David Carabén, Jaume Vidal, Marina Monsonís, Natalia Zaratiegui, Natacha Sansoz, Ada Vilaró i Andrés Cota. Aquesta experiència els servirà d’inspiració per a crear futures obres inspirades amb el territori. Aquesta iniciativa està impulsada per l’escriptor Gabi Martínez i Arrels, un mitjà de comunicació multiplataforma, que dedica el número sis de la seva revista a la transhumància.

Entre el 16 i el 20 de maig compartiran les tasques dels pastors de les Terres de l’Ebre, pasturant els ramats de bous i vaques en els primers trams de la transhumància primaveral al Delta de l’Ebre. El contacte amb l’entorn, la convivència amb els animals i l’experiència de la ramaderia transhumant serviran als participants de la Caravana Delta perquè, a la tornada, creïn cadascun una obra artística inspirada en aquesta experiència que connecta la natura i l’art.

La Caravana Delta vol posar el focus a l’entorn rural i reivindicar-lo com un espai on la creació artística és possible, com també ho estan demostrant altres projectes com la pel·lícula Alcarràs. Alhora, vol posar en valor l’activitat agroramadera i el paper essencial que juga en l’equilibri ecològic dels paisatges del Delta i les Terres de l’Ebre. 

La iniciativa ha sorgit de la col·laboració entre el mitjà de comunicació Arrels. El món que torna i l’escriptor barceloní Gabi Martínez, autor, entre d’altres, d’Un cambio de verdad i Lagarta. Como ser un animal salvaje en España. La Caravana Delta pren el relleu a la primera iniciativa de Martínez, la Caravana Negra, que el 2018 va aplegar vuit artistes en una experiència de transhumància d’ovelles a la Sibèria Extremenya. Arrels complementa aquest projecte dedicant el número actual de la seva revista trimestral, també titulada Arrels, a la transhumància. 

La ruta: cinc dies seguint els camins respectuosos i adaptats al medi de la ramaderia tradicional. 

16 de maig. Els set artistes es concentraran a Deltebre, on faran nit. 

17 de maig. Descens amb embarcació fluvial per l’Ebre amb aturades a l’illa dels Bous i a l’illa de Buda, per descobrir-hi els ramats de bous braus que hi pasturen. 

18 de maig. Transhumància d’un ramat de vaques entre els termes municipals de la Sénia (Montsià) i Rossell (Baix Maestrat, País Valencià). 

19 de maig. La tradició dels retalladors de bous a Amposta i el trasllat dels bous braus pel camí de l’Encanyissada fins a arribar a les pastures de la Tancada. 

20 de maig. Tornada a Barcelona des de Deltebre. 

La ruta es podrà seguir a les xarxes socials amb el hashtag #CaravanaDelta. 

Els artistes 

Set artistes contemporanis, nacionals i internacionals, dedicats a diverses disciplines: escriptura, escultura, música, il·lustració, dramatúrgia, entre d’altres disciplines.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.