GEPEC Ecologistes de Catalunya i L’INSTA han ofert avui una roda de premsa conjunta per unir esforços contra els 10 projectes de MAT que travessarien el territori. Destaquen que l’impacte ambiental, social i econòmic d’aquest model de transició energètica tan sols beneficia als interessos privats, i que es podrien evitar els més de 1.300 km de línies d’alta tensió.

En aquesta ponència les entitats critiquen que la transició energètica a Catalunya obeeix als interessos de les grans multinacionals que busquen el benefici privat. A més, diuen, que el model d’implantació de les energies renovables s’està duent a terme sense cap mena de respecte als espais naturals i a la biodiversitat. El GEPEC Ecologistes de Catalunya reivindiquen des de fa temps una alternativa a aquesta transició energètica més justa, distribuïda i sostenible. És per aquesta qüestió que han fet un retrat del panorama energètic a Catalunya i en treuen una conclusió: Es poden evitar 1.300 km de línies d’alta tensió. Els tècnics han destacat els greus impactes a la biodiversitat i espais naturals, i urgeixen a les administracions a planificar una alternativa a Catalunya per fer una transició energètica respectant la natura.

Les entitats coincideixen en demanar un altre model d’implantació de les energies renovables que sigui participatiu, sostenible, respectuós amb els espais naturals, la biodiversitat, els paisatges, el patrimoni cultural i els espais agraris.