Les Jornades d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, que se celebren de forma itinerant i anual des de l’any 2000, han arribat a la 18a edició, i aquest 2021 s’han celebrat a la comarca del Montsià, concretament al Museu de la Mar de l’Ebre a la Ràpita, aquest passat dissabte 11 de desembre. L’acte l’ha organitzat el Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de la Ràpita.

Enguany la XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, amb el títol “El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes”, ha tingut per objectiu la difusió de diferents aspectes que giren a l’entorn del món mariner en el sentit ampli del terme, a partir de recerques històriques, etnològiques i etnogràfiques. Així, la Jornada ha fet un recull d’oficis i tècniques tradicionals, canvis tècnics, records familiars i experiències indivisuals i col·lectives, d’arreu del territori i de les zones confrontants.

La jornada ha comptat també amb la conferència “El cabotatge com a dimensió social i antropològica: el cas de Sant Carles de la Ràpita”, a càrrec d’Enric Garcia Domingo, del Museu Marítim de Barcelona/Universitat de Barcelona, Grup TIG. T<mbé s’han presentat les comunicacions: “L’ofici de mestre d’aixa a Sant Carles de la Ràpita”, a càrrec de Toni Cartes Reverté, de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre; “El darrer mestre d’aixa de Tortosa i l’Ebre, Isaïas Vilás Panisello” de M. Carme Queralt Tomàs, de l’Inventari del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, “Els últims llaguters i barquers de la Ribera d’Ebre”, a càrrec de Joan Pujol Pedret de l’Associació La Riuada de Móra d’Ebre, “Viure a l’Almadrava. Apunts per a una història comtemporànica de l’Almadrava Cap de Terme”, a càrrec de Marc Soler Piquer, periodista i escriptor, i “Com es pescava a Nonasp al Matarranya i l’Algars”, a càrrec de Josep M. Ràfales Vidal i Mario Rius Roc de l’Associació Amics de Nonasp.

La Jornada també ha inclós dos activitats complementàries: la visita guiada al Museu de la Mar de l’Ebre, a càrrec d’Àngel Pascual Peña, tècnic del Museu, i l’exposició “Dones de mar. Sal a les venes”, a la sala d’exposicions del mateix Museu de la Mar de l’Ebre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.