Des d’aquesta setmana, diversos carrers del centre i el nucli antic de Tortosa mostren una dotzena de capçaleres de la premsa editada a la ciutat durant els últims 175 anys. Es tracta de l’exposició ‘De El Ebro a L’Ebre’, feta en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021.

La idea de dur a terme aquesta exposició va sorgir del grup de treball de La Cultura és Paraula, i la selecció i edició dels textos que conformen els plafons ha anat a càrrec del director de l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, i els periodistes tortosins Marina Pallás i Oriol Gracià. La mostra vol remarcar la importància que la premsa escrita ha tingut al llarg dels dos últims segles a la ciutat, temps durant el qual han arribat a existir un total d’unes 130 publicacions.

Segons va explicar Curto, es tracta de mitjans que van tindre un període de publicació més llarg o més curt, i que abraçaven tots els espectres ideològics de les respectives èpoques històriques. Precisament, això s’ha tingut en compte a l’hora de fer la selecció de les 12 capçaleres que ara es mostren, perquè es pogués veure el ventall de publicacions que han existit.

El recorregut comença amb la capçalera més antiga: la de El Ebro (editada al 1845). Juntament amb aquesta, també apareixen portades de diferents moments significatius o anecdòtics, del Diario de Tortosa (1857) / La Verdad (1880) / El Estandarte Católico (1891) / El Eco de la Unión (1893) / El Pueblo (1896) / La Veu de Tortosa (1899) / La Veu de la Comarca (1903) / La Tradición (1911) / Heraldo de Tortosa (1924) / Lluita (1936). Completa el recorregut el setmanari L’Ebre, que s’edita des del 2001.

Aquestes portades se situen al principi del carrer Sant Blai, a tocar del carrer Cervantes, i posteriorment segueixen a la plaça de l’Àngel, plaça Agustí Querol, plaça de la Cinta, plaça dels Estudis, i carrer de Sant Domènec (al davant dels Reials Col·legis).

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.