Aquest dissabte 18 de setembre, diverses persones voluntàries participaran en la recollida de residus a la Badia dels Alfacs al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Des de fa uns anys, s’organitzen accions de neteja i sensibilització impulsades pels membres de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM), la qual enguany coordina una acció conjunta als tres territoris que componen l’Euroregió: les Illes Balears, Catalunya i la Regió d’Occitània. Així, les persones voluntàries aniran de forma simultània als tres parcs naturals seleccionats: Reserva natural de s’Albufereta de Pollença (Balears), Badia dels Alfacs al Delta de l’Ebre (Catalunya) i PNR de la Narbonnaise (Occitània).

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha obert les inscripcions i busca voluntaris que vulguin contribuir en aquesta iniciativa. L’activitat començarà a les 10 h del matí, amb la recollida, caracterització i pesatge amb el protocol habitual de Catalunya. A les 12 h finalitzarà la recollida, es realitzarà la foto a la platja i començaran els parlaments.

A la jornada hi seran presents diferents càrrecs polítics i territorials de la zona com el Director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i el Director territorial del Departament d’Acció climàtica a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, en representació de la Generalitat de Catalunya. 

Let’s clean up Europe, jornada de recollida de residus

Per primera vegada, seguint els objectius marcats pel seu nou full de ruta, l’Euroregió ha volgut coordinar un dia comú de recollida de residus en un lloc costaner pertanyent a un parc natural de cada regió, emmarcant-se en el Dia mundial de neteja del nostre planeta.

En aquests tres parcs naturals litorals, persones voluntàries es mobilitzaran, de forma simultània, per a una acció de neteja i sensibilització, que també permetrà fer arribar les propostes de mesures preventives als càrrecs electes concernits a cada regió.

Les agències i autoritats responsables supervisaran l’activitat i proporcionaran l’equip necessari – guants, bosses, etc. A més, els explicaran els diferents tipus de residu a recollir i caracteritzar: vidres, plàstics, llaunes, burilles, xarxes de pescar… Residus abandonats pels usuaris d’aquests espais, retornats al mar o fins i tot desplaçats pel vent.

Al final de l’acció, les persones voluntàries podran informar de les seves observacions i propostes per a la preservació dels espais naturals amb l’objectiu de sensibilitzar els actors de tots els nivells sobre la necessitat, no només de gestionar el destí dels residus no desitjats, sinó també de reduir prèviament la producció de residus.

La jornada euroregional LCUE farà una campanya a les xarxes socials i publicarà un vídeo dirigit a sensibilitzar al públic sobre accions relacionades amb el medi ambient.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.