Aquest cap de setmana, el cap de setmana de vigília de les festes de Santa Tecla, el Port de Tarragona acull un seguit d’activitats per a tots els públics: exposicions festives com la commemorativa de l’aniversari de la Vibrieta del Serrallo, la tradicional mostra del VI Concurs Pintura, Dibuix & Gravat de la Fundació Mútua Catalana, el recordatori dels fets de l’1 d’octubre i la mirada perspicaç del fotoperiodista Gervasio Sánchez sobre Amèrica Central, a més de les visites teatralitzades des del Museu del Port amb motiu de les fetes. L’accés a totes les exposicions és lliure.

L’exposició fotogràfica ‘Activistes per la vida’ del fotoperiodista Gervasio Sánchez, impulsada per l’associació Entrepobles té el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. S’inaugura avui a les 18 hores amb una presentació del president del Port de Tarragona i el fotoperiodista internacional al Tinglado 2. És una mostra sobre la vida de 40 activistes per als drets humans i ambientals a l’Amèrica Central. Recull el treball que va fer Gervasio Sánchez a Guatemala i Honduras, entre el 2018 2019, a través de fotografies, textos i videoentrevistes. El fotoperiodista de conflictes i crisis humanitàries premiat i reconegut arreu (Premi Nacional de Fotografia 2009), manté lligams amb Tarragona, i el 2014 hi va recollir el Premi Ondas Mediterráneas (Mare Terra Fundació Mediterránea) en reconeixement de la seva trajectòria. Aquesta exposició està emmarcada dins de les Fetes de Santa Tecla. L’horari expositiu és de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h. Dilluns tancat. La mostra restarà oberta fins al gener de 2022.

Demà, 17 de setembre, a les 19 hores, s’inaugura el ‘‘VI Concurs de Pintura, Dibuix & Gravat’ de la Fundació Mútua Catalana’ al Tinglado 1. El Port de Tarragona i la Fundació Mútua Catalana refermen el seu compromís amb les manifestacions culturals de la demarcació i ajuden a difondre l’obra d’artistes de Catalunya i de l’Estat espanyol. I enguany s’obre un nou cicle amb dues novetats destacades: l’increment de la dotació del premi de pintura fins als 5.000 euros i l’estrena d’una nova categoria destinada a artistes de la demarcació de Tarragona, dotada amb 1.200 €.

Aquesta mostra confirma el bon nivell i les inquietuds dels creadors i la voluntat de la Fundació Mútua Catalana a descobrir nous talents i noves formes d’expressió artístiques amb el suport institucional del Port de Tarragona, Generalitat de Catalunya, Diputació de Tarragona, Ajuntament de Tarragona i Universitat Rovira i Virgili. És una mostra emmarcada dins de les Fetes de Santa Tecla. L’horari és de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h. Dilluns tancat.  Es podrà contemplar fins al 31 d’octubre.

La Colla de Diables Voramar del Serrallo ha impulsat la mostra ‘Refugi de bestietes’ per commemorar el quinzè aniversari de la Vibrieta, un element festiu de foc, que es mostra amb altres elements de foc del seguici petit de Tarragona i altres poblacions del territori. Una mostra lligada a la cultura popular tarragonina i s’exposen elements com el Cabrot Petit i la Víbria del Vendrell, el Drac Petit de la Geltrú, el Griu Petit i el Drac Petit de Sant Roc de Tarragona, el Drac Petit de Granollers, la Tarasca de Cervera, el Drac Petit de Valls, la Farnaqueta de Cambrils, el Bou Petit de Tarragona, la Virgilieta de Torredembarra i el Drac d’Olivella. L’exposició es pot contemplar al Refugi 1 fins al dissabte 18 de setembre. L’horari és de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.

I la setmana passada es va inaugurar l’exposició itinerant, impulsada pel Comitè de Solidaritat Catalana i Assemblea Nacional Catalana de Tarragona, ’55 Urnes per la Llibertat’ al Refugi 1. És un homenatge als fets de l’1 d’octubre que va iniciar el seu recorregut a Brussel·les i s’ha exposat en espais de Perpinyà, Barcelona o Girona entre altres. Mostra el treball de 55 reputats artistes de Catalunya, des del nord fins al sud, on, a partir de les urnes de l’1-O, mostren les seves creacions i el seu compromís pel dret a decidir. Una mirada sobre els fets que acompanya una acció decidida per aconseguir fons per permetre en la lluita per retornar la llibertat a presos i exiliats. Entre els creadors, hi ha el tarragoní Tom Carr, reconegut artista plàstic que també ha exposat al Port. Es pot contemplar fins al 17 d’octubre. Es tracta també d’una mostra emmarcada dins de les festes de Santa Tecla L’horari expositiu és de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h. Dilluns tancat.

Finalitza el termini per participar a PortAutors/es

Dilluns 20 de setembre finalitza el termini per a participar en la IV edició de la mostra artística dels nous talents musicals PortAutors/es, que impulsa el Teatret del Serrallo. La mostra és un concurs musical que vol donar a conèixer les creacions que es presenten i dotar a les persones participants d’un marc per acollir el seu treball i ajudar a assolir nous públics. Una novetat d’enguany és l’enregistrament d’un videoclip musical nou premi a la mostra PortAutors/es. El videoclip es gravarà dins dels espais portuaris i estarà dissenyat per un equip de professionals del sector audiovisual. S’hi pot participar encara a l’enllaç https://tuit.cat/n9f3F

Com en anteriors edicions s’atorguen tres premis diferents: el ‘Premi del Jurat’, el ‘Premi del públic’ i el ‘Premi a l’artista local’. De fet, els artistes participants en anteriors edicions han aconseguit management i noves participacions artístiques. I enguany s’ha signat un acord de col·laboració amb la fira de música emergent i familiar de Vila-seca (FiM) perquè una de les persones finalistes PortAutors/es participi a la FIM 2022 que serà plataforma i col·laboradora de PortAutors/es. La FiM donarà visibilitat i programació a l’artista que serà seleccionat/ada per la mateixa direcció artística de la fira.

El Teatret, un any més, fa una crida a la creació musical i a la participació per idear noves composicions que posin de manifest el talent del nostre territori. Els autors o autores interessades a participar en aquest festival poden adreçar-se per correu electrònic a [email protected] o poden fer la seva inscripció mitjançant el formulari https://ja.cat/InscripcionsPortAutorses2021 publicat al web https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/teatret-del-serrallo#teatret-en-marxaportautors-es.

El Museu a les festes de Santa Tecla

El mes passat es va inaugurar el nou Museu del Port amb una renovada museografia per a tots els públics. Aquest nou espai s’obre al públic després d’una remodelació que ha durat més d’un any i que ha suposat una completa transformació de l’espai i del discurs museístic. És una baula important en la relació entre el Port i la ciutat: un espai renovat per a donar a conèixer el lligam perenne entre el món portuari i ciutadà.

El Museu, com cada any participa, en les festes de Santa Tecla, i enguany ho fa en col·laboració del Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona, amb dues visites teatralitzades Tiberius comerciant pel Mare Nostrum, el dissabte 18 de setembre, a les 12 h en castellà i 19 h en català. Cal fer reserva prèvia.

El nou Museu ha tingut una renovació integral que permet oferir una nova museografia d’emocions immersiva a través de la incorporació d’elements visuals i interactius El Museu s’organitza en àmbits: ‘Entre el mar i la terra’, on explica la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona; ‘Fer-se a la mar’, al voltant de les tècniques de navegació i de les embarcacions; ‘La vida al port’, on es pot trobar des de la funció de les dones al port, el comerç, el tràfic de productes químics o els oficis del món de la mar, i ‘‘Port i sostenibilitat’, on es reflecteix el canvi de fesomia del territori, tant en l’espai immediat com en el d’influència. La nova exposició permanent del Museu convida a una col·lecció d’experiències lúdiques i sensorials: videojocs, audiovisuals de gran format, projeccions de 360 graus o expositors interactius.

L’horari és de dimarts a dissabtes de 10 h a 14 h i de 17 a 20 h i els diumenges i festius d’11 h a 14 h. Dilluns és tancat.

Arxiu i Museu del Port amb activitats en línia

També ens proposa una activitat en format digital per permetre investigar sobre el món dels arxius amb l’escape room, ‘El misteri de l’arxivera’, que s’havia programat fa un any en format presencial amb gran èxit. Qui vulgui accedir a l’enginyosa prova pot accedir mitjançant l’enllaç https://tuit.cat/ubhs1.

El Museu també ofereix la proposta Educa Digital, dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia. Per accedir a les activitats cal fer reserva a [email protected] o bé al 977 259 434.

Festa per a Tothom

Enguany el Moll de Costa del Port de Tarragona és l’escenari de la Festa per a Tothom impulsada per la Conselleria de Capacitats Diverses de l’Ajuntament de Tarragona i patrocinada per Dow. La Festa per a Tothom és la fórmula inclusiva de les persones amb discapacitat a les festes de Santa Tecla i celebra la 31a edició. L’activitat es farà al Tinglado 1 el diumenge 19 de setembre, de 10 a 12 h, amb aforament limitat. Hi col·laboren AVCT Llegat 2018 i Penya Festa x Tothom. Les activitats culturals i de lleure programades pel Port de Tarragona són a l’agenda publicada a https://tuit.cat/qk5Kw.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.