Protecció Civil ha desactivat aquest migdia a tres quarts de tres l’alerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya Inuncat un cop finalitzat l’episodi de pluges que van afectar dimecres el Baix Ebre i el Montsià i la resolució de les incidències més greus. L’Inuncat queda en fase de prealerta atès que encara queden incidències derivades dels aiguats i es mantenen les tasques de neteja i d’atenció a les diverses persones acollides. S’han solucionat incidències generals en el subministrament elèctric, però queden 223 usuaris afectats a Alcanar, Ulldecona, Amposta i Sant Carles de la Ràpita. La circulació per la xarxa viària i ferroviària s’ha restablert tot i que es manté la neteja en diversos punts.

El Servei Meteorològic de Catalunya SMC ha donat per tancat l’episodi de fortes pluges amb 250,1 l/m2 recollits a Alcanar, 242 l/m2 a Alfacs, 78 l/m2 Amposta i 60 l/m2 al Port.

L’Agència Catalana de l’Aigua ACA ha informat que s’han inspeccionat els barrancs de la zona que baixen amb molt material, que els pròxims dies s’hauran de retirar. Segons la Confederació Hidrogràfica del Xúquer el riu Sènia no ha patit afectacions per l’augment del cabal. Des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre tampoc s’ha reportat cap incidència.

Pel que fa als serveis de telefonia, Vodafone ja ha restablert el servei a Deltebre, Riumar i les Cases d’Alcanar. Orange també confia en recuperar la totalitat del servei aviat. Telefònica ha recuperat el servei als Eucaliptus i la Ràpita, així com la telefonia fixa i les dades de la Ràpita, tret d’alguns usuaris específics. En canvi, es manté la caiguda del servei a Alcanar platja i a les Cases. La companyia està treballant per a la recuperació del servei i ha informat que la telefonia mòbil es restablirà en les pròximes hores, però que el servei de telefonia fixa i les dades quedarà afectat encara.

Protecció Civil de la Generalitat, conjuntament amb Creu Roja, manté l’atenció a les persones acollides al pavelló d’Alcanar que seran reallotjades en hotels. Es preveu que el centre d’acollida quedi tancat aquest dijous. Creu Roja ha contactat telefònicament als diferents usuaris de teleassistència, sense cap incidència detectada.

L’alcalde d’Alcanar ha demanat a Protecció Civil de la Generalitat el suport de voluntariat de protecció civil per a les tasques de neteja de carrers. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya ha fet una crida a AVPC de les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona per fer aquesta tasca de suport que estan actuant sobre el terreny en la neteja.

746 trucades al 112

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut en aquest episodi 746 trucades per 558 incidències relacionades amb les pluges, la majoria d’aquestes amb origen al Montsià (670), sobretot a Alcanar (505). Les trucades han estat per inundacions i acumulacions d’aigua, cap d’elles de gravetat.

Bombers de la Generalitat, amb 38 dotacions i uns 100 efectius, continuen treballant a la zona afectada per les fortes inundacions, traient aigua i revisant els danys estructurals en edificis i instal·lacions. També estan netejant els carrers per poder desembossar l’aigua dels baixos i que no torni a filtrar-se a l’interior dels habitatges. Així mateix, estan alliberant i facilitant accessos, com el del polígon Valldepins d’Ulldecona, i estan supervisant i identificant els vehicles arrossegats per l’aigua.

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha anat gestionant els trasllats dels pacients als centres sanitaris.

Agents Rurals està treballant en el suport a l’accés a una granja a Alcanar perquè el propietari pugui alimentar l’aviram.

Autor: