La vaga dels pescadors d’aquest divendres ha repercutit aquest dissabte a les peixateries de tot el país. Les safates normalment curulles de peix, estaven molt més buides. Al Mercat de Tortosa, aquest matí es notaven els efectes de la vaga, ja que la major part del peix que es ven és o de l’Ametlla de Mar o de Sant Carles de la Ràpita.

“Les barques d’arrossegament no han sortit. Ha sortit alguna barca de peix blau, que són més petites i després és tot peix, com les sèpies o els calamars, que és de fora”, explicava Glòria Valls, de la peixateria Cinta. Les peixateries del mercat han sofert els efectes de la vaga perquè sempre compren el peix de proximitat: “El nostre peix és de l’Ametlla o de la Ràpita quan no fan veda, llevat del salmó o l’abadejo que sempre ve de fora perquè aquí no es pesca”.

Els pescadors en contra la normativa europea que limita l’arrossegament

A Tarragona i l’Ebre hi ha una setantena d’embarcacions d’arrossegament, l’art més afectada per la normativa europea que reclama al sector que redueixi un 16% les jornades de pesca enguany, però el 2025 podria suposar una reducció del 50%. Els pescadors catalans recorden que fa més de tres dècades que apliquen una veda de dos mesos per preservar els recursos marítims i que la retallada farà inviable l’activitat. Aquest divendres unes 200 persones es van manifestar al port de la Ràpita.

El pla plurianual europeu, la MAP 2020-2025, imposa una reducció del 40% de les captures fins al 2025 i podria deixar a terra les embarcacions d’arrossegament la meitat dels dies que ara pesquen. La situació posa en perill la meitat de les 218 embarcacions d’arrossegament de la flota pesquera catalana. Aquest divendres han protestat també les confraries de l’Ebre i Tarragona que en tenen prop d’una setantena. A diferència d’altres zones d’Europa, els pescadors catalans ja apliquen des de fa dècades dos mesos de veda, però no s’ha tingut en compte en aquest còmput. Els pescadors no veuen viable sortir a pescar menys dies.

 

Autor:

Periodista