Els pagesos de la Ribera d’Ebre han rebut aquest divendres 850 oliveres apadrinades en una campanya solidària durant l’incendi de 2019, del qual es compleixen dos anys aviat. L’acció la va impulsar Acudam, entitat que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual al Pla d’Urgell, i que va aconseguir en temps rècord 2.650 oliveres per als agricultors afectats pel foc. La resposta a la iniciativa “va ser contundent, immediata i sorprenent“. La presidenta de l’entitat, Angelina Roure, ha explicat que van haver de reforçar les línies per atendre l’allau de donacions. Per cada aportació de 5 euros, el viver d’Acudam ha donat 3 oliveres. Els pagesos i alcaldes de la Ribera d’Ebre han rebut les primeres en un acte simbòlic a Flix.
Com ha explicat la presidenta d’Acudam, Angelina Roure, la comarca del Pla d’Urgell té una gran sensibilitat als incendis devastadors, després de perdre un veí, bomber GRAF Lleida, en l’incendi d’Horta de Sant Joan l’any 2009. Amb el foc de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues van sentir-se colpits “pels anys de feina i les històries” que destruïa l’incendi i de seguida es va posar en marxa una campanya solidària per apadrinar oliveres i donar-les als pagesos afectats.
Acudam gestiona un petit viver que cuiden persones amb discapacitat intel·lectual i la proposta els va desbordar. “En mitja hora la resposta va ser sorprenent i es van disparar les trucades i vam quedar col·lapsats. Durant dies vam haver de reforçar les línies per atendre la demanda que hi havia“, ha destacat Roure. La donació era de cinc euros per tres oliveres. La pandèmia va truncar la campanya perquè l’activitat al viver es va haver d’aturar, però s’han aconseguit 2.650 arbres que ja s’estan fent arribar als pagesos.
En un acte simbòlic al Centre d’Empreses de Flix en què s’han entregat alguns exemplars als alcaldes i agricultors, la comarca ha agraït que accions de suport com aquesta han empès a molts pagesos a seguir endavant. “Estic molt content que encara es recordi la desgràcia i que serveixi perquè l’administració no s’oblidi que els boscos encara estan bruts i hi ha molta feina per fer“, ha apuntat Paco Martínez, pagès de la Torre de l’Espanyol. “S’agraeix que hi hagi gent solidària gràcies a la qual hem pogut fer moltes coses“, ha afegit.
També l’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha recordat que aquestes oliveres són un dels molts gestos de solidaritat que han animat a molts propietaris a no abandonar i serviran per no oblidar. “Les veuen amb un sentiment de record. L’olivera ja és un arbre de símbol i en aquest cas encara més“, ha remarcat. Roure també s’ha mostrat satisfeta de poder “fer costat als pagesos i la Ribera d’Ebre” tot i la tragèdia i ha assenyalat que Acudam coneix bé què significa “tirar endavant” amb la solidaritat i ajuda de l’entorn. “Un petit cop de mà pot ajudar a tothom“, ha afegit Angelina Roure.
La presidenta de l’entitat del Pla d’Urgell i també des del Consell Comarcal han remarcat que cal aprofitar experiències com el foc i la covid-19 per valorar i modernitzar el sector primari. “La pandèmia també ens ha ensenyat que cal canviar el model de residència i el foc ens dona peu a tenir plantacions més modernes. Del dolent hem de treure el bo“, ha apuntat Roure. “El sector primari no pot estar a l’últim graó de l’escala social perquè l’agricultura és aliment i és necessari cada dia i com més pròxim a nosaltres el tinguem millor“, ha reivindicat Carim.