La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat al Ministeri i el govern espanyol que “accelerin les decisions” sobre els termes pendents de la vaccinació. Vergés ha apuntat que “és molt difícil” gestionar la pandèmia i “organitza-ho tot” si les decisions queden “penjades“. La consellera de Salut ha destacat que s’hagi autoritzat el vaccí de Jansen sense limitació d’edat, però ha reclamat que es resolgui què passa amb les segones dosis d’AstraZeneca. “No calia fer tant enrenou i deixar a mitges i partits els col·lectius essencials. Les decisions del Ministeri han estat un desgavell i reclamem decisions i que no donin puntades de peu endavant“, ha dit.

La consellera de Salut ha assenyalat que la intensitat de vacunació a Catalunya, amb 3 milions de dosis posades, “és alta i molt gran“. Alba Vergés ha destacat que població s’està vacunant, “ho vol fer i en té ganes” perquè és “la resposta” a la pandèmia i ha repercutit en una davallada de les dades de contagi, d’ingressos i de pacients a les UCI. “Ho desitjava tothom des de feia un any. El gran canvi és la vacunació i l’esforç que ha fet el sistema de salut i ens cal donar temps a la vacunació per anar avançant i recuperar la vida“, ha dit.

Vergés ha assenyalat que la vaccinació es concentra ara en la franja d’edat entre 50 i 59 anys i s’anirà estenent la crida a la població quan arribin més dosis i “aclareixin certs termes de la vacunació que queden pendents“. La consellera ha reclamat que “s’accelerin les decisions” i ha celebrat que finalment, aquest dimarts, s’hagi autoritzat el vaccí de Jansen sense límit d’edat, com havia reclamat la Generalitat. “Això ens farà avançar“, ha subratllat.

El vaccí de Jansen que és d’una sola dosi és “idònia“, ha dit Vergés, per als ciutadans que “no calgui tornar a citar“. Serà el personal sanitari qui prendrà la decisió, però ha reconegut que per a “certs col·lectius“, com els temporers o les persones sense sostre, “és la més adequada“. “A les Terres de Lleida hi ha diferents punts que responen a la mobilitat o al volum de persones que s’hi mouen aquests mesos, però sense trencar l’estratègia que hi ha“, ha assegurat.

Vergés ha apuntat que l’assaig clínic de l’Estat sobre la segona dosi pendent per als vaccinats amb AstraZeneca no es contempla que se’ls administri la Jansen. Aquest dimecres a la tarda, la consellera de Salut participarà en el consell interterritorial del Ministeri on es reclamarà celeritat en aquestes decisions per poder “seguir amb la campanya de vaccinació com toca“. “Farem propostes com vam fer defensar que la vacuna Jansen no havia de tenir límits d’edat o que AstraZeneca no havia de tenir el topall dels 55 anys i no fer tot l’enrenou amb els col·lectius essencials que han deixat a mitges i partits“, ha denunciat Vergés.

Espai de Salut Mental Terres de l’Ebre

Alba Vergés ha inaugurat el nou centre de Salut Mental de Móra d’Ebre, de la Fundació Pere Mata. Aquestes noves instal·lacions acolliran el trasllat del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) i Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) de la xarxa pública concertada de salut mental, fins ara ubicats a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. L’espai permetrà posar en marxa el nou Servei de rehabilitació comunitària (SRC) per les comarques de la Ribera d’Ebre i Terra Alta.

El Centre de Salut Mental i el Centre de Salut Mental Infanto-juvenil tindrà nous espais per atendre l’increment d’activitat i implementar els nous models assistencials basats en programes més personalitzats.

 

Autor: