Endesa ha acabat recentment els treballs d’estesa d’un nou tram de línia subterrània de mitjana tensió al nucli urbà de Gandesa amb l’objectiu de tancar una anella elèctrica i millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament a més de 6.600 clients repartits entre la capital de la Terra Alta i sis municipis més d’aquesta comarca així com de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre. L’actuació ha suposat una inversió superior als 27.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia.

Així, s’ha estès un nou tram de cable a 25 kV de 278 metres de longitud que discorre pel carrer dels Reis Catòlics per tal d’enllaçar dues línies de mitjana tensió ja existents i 2 centres de transformació que fins ara estaven aïllats, de manera que s’ha creat el que s’anomena tècnicament una anella elèctrica. Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament.

Igualment, l’actuació ha comportat la renovació tecnològica dels centres de transformació anellats. Així, s’han substituït les antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants, que redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. Aquesta aparamenta, completament estanca, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segures per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

En aquest sentit, els treballs, tot i executar-se al terme municipal de Gandesa, repercuteixen també a les poblacions d’Arnes, Bot, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Horta de Sant Joan, Prat del Comte i Vilalba dels Arcs (Terra Alta); Ascó i  Flix, a la Ribera d’Ebre; i Xerta, al Baix Ebre. La construcció de la nova infraestructura, a més d’augmentar la fiabilitat del servei dels onze municipis, són un pas essencial per tal de reforçar la xarxa elèctrica de les tres comarques i augmentar-ne la seva seguretat i resiliència. A més, possibiliten deixar la xarxa a punt per a poder atendre el creixement vegetatiu, dimensionar-la per a donar resposta a eventuals puntes de consum (hivern i estiu, per exemple) i preparar-la de manera adequada per a encabir nous subministraments que hi pugui haver en un futur.

Cal subratllar que aquests treballs, malgrat la situació excepcional que viu el país arran de la pandèmia, s’ha dut a terme igualment. Endesa, en tot aquest temps, no només no han aturat la seva activitat empresarial sinó que ha prioritzat el manteniment i ha mantingut el seu pla d’inversions per tal de garantir el subministrament elèctric a tota la ciutadania.

Tots aquests treballs formen part del conjunt d’actuacions que Endesa promou per a la millora de les seves infraestructures i del subministrament elèctric a les Terres de l’Ebre, totes elles enfocades a la progressiva adaptació de les instal·lacions de la Companyia a les darreres tecnologies del sector.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.