Vox, Cs i PPC han retret en la sessió de control al Govern que no hagi vacunat els cossos de seguretat de l’Estat espanyol a Catalunya amb la mateixa proporció que el cos dels Mossos d’Esquadra o policies locals. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha lamentat que l’estratègia de vacunació, ja complicada, ara s’afegeixi “un altre actor, els tribunals“. I és que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat 10 dies a Salut perquè la taxa de vacunació de policies nacionals i guàrdies civils assoleixi la de mossos i policies locals. Vergés ha garantit que “l’objectiu és vacunar tota la població de Catalunya“.

Vergés ha criticat el contratemps per l’ordre del TSJC perquè la vacunació “no ha estat exempta la polèmica, amb la limitació d’edat, suspensions“. “I ara se’ns afegeixen els tribunals per judicialitzar la feina i perdre el valor dels professionals sanitaris, el Departament de Salut“, ha afegit.

El diputat de la formació d’extrema dreta Joan Garriga ha considerat que és “una vergonya i un acte de sectarisme” que no s’hagi vacunat més agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. Els ha emplaçat a “no esgotar el termini” que els ha donat el TSJC.

Des del PPC, Lorena Roldán ha criticat que el Govern ha deixat “desprotegits per venjança” la Guàrdia Civil i la policia espanyola i els ha acusat “d’actuar amb odi“. Roldán també ha criticat que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, digués que l’ordre del TSJC suposarà endarrerir la vacunació dels ciutadans de més de 70 anys: “És el més miserable que he sentit en mesos“, ha dit.

També els ha acusat d’actuar “amb arbitrarietat en la vacunació“, i ha dit que això “suma punts perquè el sectarisme té premi per a la Catalunya somniada” pels independentistes, segons Roldán. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, li ha retret la manera com s’ha dirigit a la consellera i li ha recordat que “el codi de conducta parla de respecte escrupolós a la cortesia parlamentària i no fer acusacions com les que ha fet“.

Vergés també ha criticat que Vox, Cs i PPC parlin de “discriminació” als cossos i forces de seguretat de l’Estat espanyol a Catalunya i que no ho facin “quan s’aparten vacunes per als militars de l’exèrcit, fora de l’estratègia de vacunació“.

Des de Cs, Matías Alonso, en una pregunta dirigida a la consellera de Presidència, ha celebrat “l’estirada d’orelles” del TSJC, els ha encoratjat a “corregir d’immediat” la decisió i “cessar Argimon i tots els responsables“. Meritxell Budó ha respost que el pla de vacunació s’ha fet amb uns criteris establerts, que han vingut també dictats pel govern espanyol per espaiar les dosis.

Autor: