Després d’haver replantejat el passat cicle fruit de la situació de pandèmia actual, l’EMD de Jesús dona impuls a una edició més participativa; tal com comenta el seu alcalde, Víctor Ferrando: “Combina la presencialitat amb la virtualitat i amplia fins a 40.000€ la partida pressupostària destinada als mateixos”.

Eva Marro, Regidora de Participació Ciutadana, explica algunes de les novetat d’aquesta edició: “Hem obert la possibilitat de presentar propostes a qualsevol persona vinculada directament amb el nostre poble, s’ha editat un vídeo divulgatiu per poder explicar a tothom com fer aquestes propostes, s’ha ampliat fins a 10 el número de propostes que poden passar a la fase final de votació popular, i s’ha possibilitat que aquesta puga fer‐se telemàticament des de qualsevol dispositiu mòbil de manera ràpida i eficaç, entre altres millores significatives”.
Davant la incertesa d’aforaments i de possibilitat de reunions del moment actual, l’equip de govern s’ha decidit per ampliar la capacitat telemàtica del procés tant per presentar propostes en aquest moment, com per poder votar les que resulten finalistes durant la darrera fase.

El cicle sencer de Pressupostos Participatius consisteix principalment en aquesta primera fase de presentació de propostes, la següent fase de validació i priorització i una fase de votació popular, per finalitzar amb l’execució de les propostes escollides per les jesusenques i els jesusencs.

Es dona ara inici a la fase de presentació de propostes que estarà oberta fins al 31 de maig. Es podrà fer de manera individual, en grup (família o amics) o en representació d’alguna entitat.
Les jesusenques i els jesusencs trobaran als establiments de Jesús, i també a les seues bústies, les butlletes per presentar propostes. Ho podran fer de manera presencial dipositant‐les a les urnes ubicades a les oficines municipals de l’EMD, al Punt Jove ‐ Biblioteca i als punts mòbils que sortiran al carrer els dissabtes 15 i 29 de maig. O de manera telemàtica ja que s’ha dissenyat un nou web, dinàmic i intuïtiu, al qual es pot accedir a través de www.jesus.cat, que permet presentar les butlletes en línia.

Es podrà fer qualsevol proposta en matèria d’inversió que siga necessària per millorar el poble de Jesús (consultar les condicions i les bases reguladores al mateix web). En les fases posteriors s’analitzaran les propostes presentades i s’exposaran les validades davant del Consell de Participació Ciutadana. Aquest serà el responsable de prioritzar quines seran les 10 que passaran a la fase final de Votació Popular que es durà a terme durant els mesos de setembre i octubre.

A més, comenta Eva Marro: “Comptem amb la col∙laboració dels alumnes de l’assignatura d’emprenedoria de 4t d’ESO de l’IE Daniel Mangrané que, després d’una xarrada feta al mateix centre a l’inici del curs, han treballat per grups els seus propis projectes adaptant‐se a les bases establertes. Des d’aquí els agraïm l’interès que han mostrat des del primer dia. En aquest moment estan a punt de fer la presentació de propostes a la resta d’alumnes de l’Enstitut‐Escola per tal de passar a la fase de votació interna al mateix centre. El compromís amb els alumnes és que l’opció que escollida com a guanyadora del centre passarà directament a la fase de Votació Popular, dins de les 10 propostes candidates a ser executades. Amb aquesta iniciativa es pretén apropar l’administració al jovent, per tal de fer més fluida la comunicació entre totes les parts i treballar per un model de participació fàcil, útil i obert a tothom”.

El web de Pressupostos Participatius s’anirà actualitzant a mesura que el procés vaja avançant, per tal d’informar en tot moment de la fase en què es troba el procediment i quins seran els següents passos a seguir. Les propostes guanyadores s’executaran durant el proper any, per ordre d’elecció i fins exhaurir la partida pressupostària de 40.000€ destinada per aquesta edició.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.