L’empresa pública Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres d’emergència per reparar els desperfectes causats pel temporal excepcional Gloria el gener de 2020 als ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, les Cases d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, aquest últim amb menys afectació. L’objectiu d’aquestes actuacions ha estat donar funcionalitat, seguretat i estabilitat als quatre ports, i recer i servei a l’activitat portuària que s’hi desenvolupa, amb una inversió de 8,5 milions.

Les obres de major envergadura s’han dut a terme als ports de l’Ametlla de Mar i l’Ampolla que tot i estar emmarcades en un període de pandèmia s’han fet amb molta celeritat.  En un any, s’han realitzat estudis tècnics com ara, batimetries del fons marí, topografies per veure la reposició de les peces d’escullera a fer i estudis tècnics que indicarien la millor solució per reparar les dues infraestructures. Es van redactar els projectes constructius dels dos ports i s’han executat les obres. La finalitat d’aquests treballs ha estat millorar els dics enfront dels episodis d’ultrapassament d’onatges, en cas de temporal, que puguin posar en perill els usuaris i les embarcacions.

L’Ametlla de Mar (3,9 MEUR) 

El temporal es va emportar molts blocs de pedra d’escullera al llarg de tot el dic de recer del port de l’Ametlla de Mar, afectant sobretot el primer i el tercer tram del dic de recer fins a la bocana, amb desperfectes a l’espatller, el passeig de l’espatller, el final del dic o morrot, els vials annexos i el moll de llevant.

Els treballs han consistit a reforçar la part exterior del dic amb 44.700 tones de pedra d’escullera d’entre 4 i 7 tones, per donar estabilitat i seguretat a la infraestructura davant de futurs temporals. Així mateix, s’ha fet un recreixement d’un metre i mig de l’espatller al tercer tram per poder construir un botaones a la part exterior. A més, s’ha donat continuïtat al passeig per sobre de l’espatller que ara té una longitud de 300 metres i, s’ha col·locat una barana per a la seguretat dels vianants. Les obres han finalitzat amb la pavimentació i la senyalització de tot el vial de llevant. 

L’Ampolla (4,3 MEUR)

El conseller Calvet ha lliurat avui les claus de les noves casetes construïdes per als estris de pesca als pescadors de l’Ampolla. En total, s’han edificat 16 casetes, ja que les anteriors havien quedat malmeses pel temporal Gloria, amb l’objectiu de continuar donant servei al sector pesquer del municipi. També s’han construït dues casetes més, l’una, per a usos portuaris i, l’altra, per al mòdul dels olis usats de les embarcacions pesqueres.

Un dels ports més afectats pel temporal Gloria va ser el de l’Ampolla que va rebre l’impacte d’ones de fins a 4 metres d’alçada, i va patir danys estructurals al dic de recer i al moll adossat. Els dies posteriors al temporal es va treballar per recuperar al més aviat possible, les condicions operatives mínimes per reprendre les activitats. Es va netejar el recinte portuari de restes vegetals, sediments i residus arrossegats, atès que el port va patir tant ultrapassaments d’onatge com avingudes d’aigua d’un barranc. A més, es va portar maquinària per recuperar les xarxes i els estris de pesca que havien estat arrossegats pels cops de mar al fons del port per intentar ajudar els pescadors i que l’activitat tornés amb rapidesa a la normalitat. Mentre van durar les obres, es van generar espais perquè els pescadors continuessin fent la seva feina amb la normalitat que permet una obra d’aquesta magnitud.

L’actuació ha consistit a fer una reposició de  67.200 tones de pedra d’escullera d’entre 4 i 12 tones a la banda exterior del dic amb l’objectiu de reforçar la infraestructura i donar més estabilitat i seguretat al port. Així mateix, el mur de l’espatller de formigó s’ha recrescut una mitjana de 0,77 centímetres per poder construir un botaones a la part exterior perquè quan arribin les onades hi rebotin i siguin impulsades cap a la mar. També s’ha instal·lat enllumenat públic al dic de recer amb làmpades LED per promoure l’estalvi energètic, serveis de telecomunicacions i una xarxa de parallamps.

Les Cases d’Alcanar (192.000 €)

El port de les Cases d’Alcanar va patir danys estructurals a la punta del dic del costat de la bocana, així com la pèrdua de blocs d’escullera al llarg de la infraestructura de recer. Les obres d’emergència han consistit en la reparació de l’extrem del dic o morrot, la reposició de blocs d’escullera al dic i l’arranjament d’un tram del moll. En total s’han col·locat 3.200 tones d’escullera en blocs d’entre 4 i 6 tones per unitat. 

Per altra banda, el temporal al port de Sant Carles de la Ràpita va descalçar una part de la base del moll Montsià i el passeig annex al molls Montsià i Trabucador, que es va reparar amb un cost de 65.000 euros.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.