Dijous, aprofitant l’efemèride del 83è aniversari del tràgic Divendres de Sang a Tortosa, l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre i el col·lectiu DEMD-Ebre han efectuat l’acte de lliurament de la segona edició del Premi Petjades. Es tracta d’un certamen literari de relats curts de memòria històrica adreçat a estudiants de 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat de les Terres de l’Ebre, que consisteix en la creació d’una narració breu relacionada amb esdeveniments històrics ocorreguts entre els anys 1936 i 1970.

Els objectius d’aquest premi són, principalment, recuperar del calaix de l’oblit moltes històries i vivències d’aquelles persones que van viure la Guerra Civil i el posterior franquisme, sovint desconegudes per les generacions actuals i animar els/les estudiants d’ESO i Batxillerat a la recerca i a la creació de relats escrits.

Un total de 80 alumnes provinents d’11 centres d’educació secundària de les Terres de l’Ebre hi ha participat amb 80 relats, 76 dels quals han estat valorats i 4 guardonats amb un primer premi, un segon i, excepcionalment, 2 tercers.

El jurat, constituït per Teresa Castelló, Àngels Pérez, Joana Subirats, Felip Monclús, Màrius Pont, Emigdi Subirats, Marc March i Carme Maigí, ha fet constar la qualitat de tots els treballs presentats.

Els premis han estat lliurats per la Regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Tortosa, Dolors Bel, la Directora dels Serveis Territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre, Montserrat Perelló, la Directora dels Serveis Territorials de Justícia a les Terres de l’Ebre (en representació del Memorial Democràtic) Montserrat Ingla, i Lluís Montull com a coordinador del col·lectiu DEMD-Ebre.

Els relats guanyadors d’aquesta edició han estat:

1r premi, «El soroll de la por» de l’alumna Ona Campoy Pallarés de l’INS Dertosa de Tortosa; un relat sobre les vivències i les pors dels seu tiet en els bombardejos de l’aviació Còndor en el municipi del Perelló.

2n premi, «Memòries» de l’alumne Ignasi Bel Arasa de l’INS Ramon Berenguer IV d’Amposta; una narració sobre la història d’un besavi després de la Guerra Civil.

3r premi, “Escapant del desastre” d’Èric Serres Brianzo, de l’INS Dertosa, un relat sobre la història de la seua família a Pinell de Brai durant la Batalla de l’Ebre.

3r premi, “Inside the cage” de l’alumna Lucia Monche Villar, de l’INS Dertosa, un diàleg sobre la persecució jueva.

Els relats seran publicats a la pàgina web d’Amics i de l’Ebre (www.amicsebre.cat) i a la del col·lectiu DEMD-Ebre (sites.google.com/xtec.cat/portes-de-la-memoria).

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.