El Col·legi de Geòlegs de Catalunya (COLGEOCAT) ha dictaminat en els seus suggeriments al Pla de Protecció del Delta de l’Ebre (PPDE), presentades davant del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD), que en l’horitzó de més de cinquanta anys (a patir del 2070), “inexorablement” caldran solucions que passaran “per desenvolupar i naturalitzar espais d’ocupació humana“.

En les al·legacions -a les que ha tingut accés ebredigital.cat-, s’acaba advertint a la població que “caldrà prendre decisions importants per part de la població implicada i resident“, que actualment és d’unes 20.000 persones en les zones més properes a la costa (60.000 si s’agafen tots els municipis deltaics), tot advertint que caldrà “adaptar solucions d’adequació a les circumstàncies del moment“.

L’escrit d’al·legacions està subscrit pel geòleg planer Àlvar Arasa, en representació del Col·legi de professionals de tot Catalunya, i serà recollit com una de les aportacions importants per part del ministeri, segons va destacar un altre destacat ebrenc, l’ampostí Antoni Espanya, cap provincial de Costes. Arasa inicia l’escrit observant que “el delta de l’Ebre s’ha anat construint durant milers d’anys“, mentre que “només ha fet falta aproximadament un segle per iniciar la seva destrucció“.

Les al·legacions de COLGEOCAT al PPDE són sintètiques i breus (dos folis), però clares i contundents, i analitzen tres escenaris, tal com el geòleg Àlvar Arasa ja va avançar divendres en declaracions a Canal Terres de l’Ebre. A curt termini, en els pròxims “10 o 15 anys“, proposa la “mobilització de sediments” des d’on ara s’acumulen, és a dir, des de les puntes del Fangar i la Banya.

També en aquest breu període de temps, proposen “estudis urgents de com transportar sediments” aigües avall dels embassaments, i adverteixen que caldrà “cabals sostinguts de l’ordre dels 600 m³/segon” per portar arenes des dels fons dels embassaments, i de més de 100 m3/segon per enviar pels canals de reg els sediments fins per pal·liar la subsidència.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.