Catalunya és la comunitat que més dies ha mantingut tancat el comerç no essencial des que l’estat d’alarma. Segons una nota publicada aquest dimarts per l’Associació Nacional de Gran Empreses de Distribució (Anged), els establiments de Catalunya acumulen 222 tancats de forma parcial o total, superant Castella i Lleó (181 dies) i les Illes Balears (162 dies). De fet, la patronal assenyala que aquestes tres comunitats concentren gairebé la meitat de l’ocupació destruïda al sector des de l’octubre passat, i fa una crida a les diferents administracions per impulsar la recuperació. “És urgent un compromís nacional per recuperar la confiança, el consum de les llars i l’ocupació com a palanques per reactivar la demanda“, subratlla.

Segons dades d’Anged, el comerç al detall ha perdut 20.000 MEUR de facturació a tot l’Estat i 59.000 llocs de treball des de l’estat d’alarma. Alhora, destaca que el sector suma més de 100.000 treballadors en situació d’ERTO i el situa com a tercera activitat econòmica més malparada per la pandèmia, per darrere la venda majorista i l’hostaleria.

Per la patronal, les mesures imposades per les diferents administracions són “injustificades i desproporcionades“, i defensa que l’índex d’incidència en els contagis als establiments comercials “és baixíssim“. A més, recorden que les empreses vinculades a Anged han invertit més de 140 MEUR en mesures de prevenció i seguretat a les botigues.

Malgrat la caiguda dels ingressos i la destrucció de l’ocupació, el sector confia en incrementar les vendes un 4% el 2021 –per compensar una caiguda del 8% el 2020- si es compleix la campanya de vacunació, es reprèn la mobilitat interna i es recupera en un 50% el volum de turistes estrangers a l’estiu.

Davant la situació actual, l’associació proposa el fet de poder obrir en diumenges i festius per “recuperar les hores de feina i facturació perdudes” i demana que línia d’ajuda i plans ‘renove’ per a la reforma i millora dels habitatges podrien tenir un impacte “molt positiu” en categories com els electrodomèstics, els mobles, l’electrònica de consum, les telecomunicacions o el bricolatge.

Autor: