Després de dos anys i l’obligació de suspendre la vuitena edició de la Trencacims Paüls el 2020, a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, enguany ha tornat amb més força que mai, tot i les restriccions imposades.

Els protocols de seguretat han obligat a disputar només la mitja marató de 24 km i 1.800 metres de desnivell positiu, prova que enceta el calendari de la 19a Copa Catalana de Curses per Muntanya de la FEEC. Ho ha fet amb 270 corredors de diversos punts de Catalunya, Aragó i la Comunitat Valenciana.

Els guanyadors han estat Sergi Garcia (Club Cerdanya Pirineus) amb un temps de 2:18:19 i Rosa Navarro (La Cameta Coixa) amb 2:59:00. “M’ha sorprès gratament el recorregut i aquestes muntanyes” explica Garcia després de proclamar-se campió i participar per primer cop a la Trecancims Paüls. Un triomf, però que ha estat molt ajustat i s’ha decidit durant l’últim tram del recorregut. Els tres corredors en cap de la cursa han alternat posicions fins que Garcia, en un esprint final ha avançat els seus oponents. La campiona, Rosa Navarro també s’ha estrenat en aquesta cursa i ha valorat positivament el recorregut “molt tècnic”. Destaca que s’ha trobat còmoda durant la cursa i “amb un canvi de ritme he aconseguit trencar el ritme amb la meva perseguidora, fins al final”.

El podi masculí l’han completat Josep Morales (Info Mountain) amb una marca de 2:19:52 i Arnau Cases (Espot Esquí Club) amb 2:19:53. En femení la segona posició ha estat per Georgina Gabarró (UE Anoia) que ha travessat la meta a 3:02:37 i la tercera per Maria Obrero (CM Vistabella) amb 3:02:52.

En categoria júnior el guanyador ha estat Josep Miret amb un temps d’1:18:38, seguit per Oriol Juan amb 1:33:13 i Ramón Caballeria amb 1:35:39. Mentre la única participant femenina, Mireia Lüscher ha fet una marca de 2:01:58. El campió en categoria juvenil ha estat Jan Castillo amb una marca per sota de l’hora amb 00:59:32, seguit per Ïu Net, segon, amb 00:59:57, mentre que Aniol Pujiula ha estat tercer amb 01:04:28.

En categoria cadet masculí s’ha imposat Nil Vilana amb una gran marca de 00:53:20. L’han acompanyat al podi Ramon Pujol, segon, amb una marca de 00:54:28 i Andreu Nacho amb 01:08:29. En femení la guanyadora ha estat Gabriella Lasalle amb una marca de 00:58:16, mentre la segona posició ha estat per Alaitz Plans amb 01:04:07 i la tercera per Carla Raya amb 01:06:41.

El director de la cursa, Carlos Colomé, ha destacat “l’alt nivell dels participants” i ha fet incidència en què molts d’ells mai havien participat en la Trencacims Paüls i “no coneixien els Ports ni les Terres de l’Ebre i és un lloc per descobrir”. Tot i els “nervis” d’aquesta edició per ser la primera prova de la Copa Catalana i per complir amb els protocols anticovid “amb els calaixos de 21 corredors per la sortida, les distàncies, mascaretes i demès, ha sigut molt complicat, però l’hem aconseguit tirar endavant. Creiem que ha estat un èxit organitzatiu”, ha destacat el director de la prova.

Un dels moments emotius de la jornada s’ha donat abans de l’inici de la cursa amb el minut de silenci que s’ha realitzat en homenatge a corredora Roser Vidal, que va traspassar fa poques setmanes després de lluitar contra una llarga malaltia. Una corredora molt estimada per la família Trencacims i que sempre havia estat ‘finisher’ de la Ultramarató.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.