L’anàlisi d’enriquiment del perfil transcriptòmic de la pell va mostrar una regulació positiva de gens associats a components cel·lulars de la via secretòria, suggerint l’estimulació i reclutament de cèl·lules amb capacitat fagocítica. D’altra banda, es van identificar diversos gens reconeguts per la seva participació en la resposta immune inespecífica. Els resultats d’un desafiament in vitro van abonar els resultats transcriptòmics obtinguts en l’assaig nutricional, on es va observar una reducció significativa del creixement dels patògens Vibrio anguillarum i Pseudomona anguilliseptica en el moc epidèrmic de peixos alimentats amb l’additiu, suggerint una estimulació de la secreció de factors immunes humorals en el moc per part de l’additiu. Els paràmetres d’estrès, com és el cas del cortisol, també es van veure significativament disminuïts en el moc epidèrmic de les orades alimentades amb l’additiu.
A nivell intestinal, l’anàlisi transcriptòmica va mostrar resultats semblants als observats en un estudi anterior en brànquies, amb la modulació de processos inflamatoris, d’immunitat associada a granulòcits, de transport i secreció, així com de processos de resposta a compostos cíclics i de simbiosi . Tot i que els índexs de diversitat de la microbiota intestinal no es van veure afectats per l’additiu, sí va promoure canvis subtils a nivell d’abundàncies en determinats filums, classes i gèneres. Addicionalment, l’estudi de la funcionalitat de la microbiota va demostrar un augment de seqüències bacterianes associades al metabolisme del glutatió i dels lípids. Basant-se en el conjunt de resultats, s’ha hipotetitzat que aquestes alteracions en la composició microbiana de l’intestí i la seva funcionalitat participen activament en la modulació del perfil transcriptòmic observat, i viceversa, probablement a causa de què l’efecte immunoestimulador de l’additiu resulta del seu impacte sobre el co-metabolisme de l’hoste-microbiota.
«Aquests resultats suggereixen que la microencapsulació d’olis essencials d’all, carvacrol i timol, podria considerar-se una estratègia dietètica sostenible immunoestimulant amb propietats antimicrobianes front patògens específics de peixos, que milloraria els paràmetres d’estrès sense comprometre la salut intestinal dels peixos de cultiu com l’orada», assenyala l’investigador de l’IRTA.