Canal Terres de l’Ebre ha pogut enregistrar les primeres imatges de la primera duna de protecció, denominada Berma, que el ministeri de Transició Ecològica ha construït aquest hivern al delta de l’Ebre, per protegir-lo de futurs temporals de gran impacte com el Glòria o el Filomena. La duna està ubicada dins la finca de Bombita al terme municipal de Deltebre, d’unes 500 hectàrees i propietat de l’estat, a uns 450 metres de distància de la costa, i en una zona d’accés actualment restringit.

La duna de protecció té uns 3 metres d’alçada i s’ha construït amb sorra extreta del nou canal de circumval·lació de la bassa de la llacuna de Canal Vell, una llacuna que es vol ampliar en 50 hectàrees més i que tindrà un nou canal de circumval·lació. El cap provincial de Costes, Toni Espanya, ha explicat que la duna està construïda perquè en la seua part superior hi hagi una via verda per on podran circular vianants i bicicletes.

El Cap de Costes ha reconegut que aquesta duna es construiria de forma paral·lela a tota la costa de Deltebre, des del Fangar a Riumar, però ha volgut afegir que també hi hauria una “gestió activa” d’entre 150.000 i 350.00 m3 de sorra a la platja, per mantenir l’actual línia divisòria amb el mar. Una sorra que es transportaria des de la punta del Fangar, a uns 8 quilòmetres de distància, i que en el futur també s’agafaria amb dragues dins del mar.

Cal recordar que la finca de Bombita, on està la primera duna de protecció que promou el MITECO, és un objectiu polític de l’Ajuntament de Deltebre. En l’últim plenari, tant el govern com l’oposició han demanat que passe a ser gestionada per l’Ajuntament, que de moment només la utilitza un cop a l’any en la festa de la plantada de l’arròs.

Toni Espanya, també ha respost què els passaria als 400 propietaris que quedaran afectats per aquesta zona d’acomodació, la que quedarà atrapada per la línia de costa i la línia de les noves dunes o vermes. Se l’expropiarà, se’ls compensarà o se’ls permutarà. Tot això si hi ha un consens amb la Taula de Consens que actualment no sembla probable.

 

Autor: